"Пари има. Както казва и министър Василев – ние сме неочаквано богати, много крадени и пари има за най-различни мерки.

Както казахме и по време на предизборната си кампания – за нас е важно да сме здрави и една активна кампания за ползите от ваксинирането е много важна.”, посочи той.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Относно зелените сертификати

„Министерството на иновациите, когато се конституира, също ще въведе зелен сертификат”, посочи той.

Но уточни, че зеленият сертификат за момента не е обсъждано да бъде въведен за цялата администрация.

„Когато си говорим с инвеститори, те питат кой ще работи в нашите заводи. Ако не сме здрави и има опасност голяма част от населението да не може да изпълнява трудовите си задължения, това кара инвеститорите да се замислят дали да дойдат у нас, или да отидат в съседни държави, където нивата на ваксинацията е по-високо.“

„Ние сме един млад екип. Това са 4 партии, които в историята на България никога не са работили заедно.

Но успяваме да отреагираме бързо на всички предизвикателства, които ни се поднасят. Случилото се през последните няколко дни са нормални стъпки от растежа на едно правителство и един отбор, който трябва да работи още четири години заедно.”

Така коментира темата за ДС и изказването на Стефан Янев за НАТО.

Каква е визията на новото министерство

Даниел Лорер обясни и каква точно ще бъде неговата длъжност и целите на министерството си.

„Най-устойчивият растеж се получава, когато растем чрез иновации. Когато можем у нас да създаваме нови неща, които да движат икономиката за дълги години напред, а не производства, които лесно могат да бъдат преместени”.

„Растежът трябва да е по-голям от инфлацията, за да чувстваме, че имаме успех”, категоричен е министърът. По думите му хубавото е, че инфлацията е нещо, което се случва в цял свят.

„Никой не е загубил позиции заради инфлацията. Най-вероятно тя ще се обърне тази зима. И ще утихне”.

По отношение на високите цени на тока Лорер подчерта, че не очаква масови фалити. „Смятам, че няма да има масови фалити. Програмата за бизнеса, която обявихме, е милиард, милиард и половина. Това не се е случвало в историята ни”.