Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова присъства на откриването на образователния форум „Кариерно развитие и професионално израстване“, което се проведе в Плевен.

По време на речта си Таня Михайлова каза, че ранното кариерно ориентиране за учениците от пети до седми клас е подценявано и трябва да се работи с посока то да се развие и подобри.

На събитието присъстваха представители на професионалните гимназии, висшите училища и бизнеса.

Форумът е част от „Дните на отворени врати“ у нас, които се провеждат в рамките на Европейската седмица на професионалните умения.

В разговора с учениците Таня Михайлова подчерта колко е важен изборът на професия и как това трябва да е осъзнато решение.

Участваха над 100 ученици

Над 100 ученици участваха във форума, който е организиран съвместно от РУО-Плевен, Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване и ЦСОП „П.Р.Славейков“.

По време на събитието имаше специално представяне на електромобил и мобилна лаборатория от екип служители на АЕЦ „Козлодуй“.

От атомната централа разказаха повече за работата и дейността си, както и за възможностите, които предоставят за стажантска програма в Централата.

Специални отличия и за младите учени на България

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев награди млади и изявени учители, като поводът за това бяха честванията в БАН по случай Денят на народните будители.

Националната принадлежност не трябва да се губи, без значение глобализацията и начините, по които се вписваме в нея.

Министър Вълчев изтъкна, че именно благодарение на цялата система на народно образование ще успеем да създадем следващото поколение образовани българи.

На празничното събитие бяха наградени 17 млади учени със забележителни постижения в различни области.

Министърът припомни, че задача на всяка една институция е да помогне за намирането на формулата на днешното будителство.

На събитието бяха отличени и младите учители, които са посочени от Регионалното управление на образованието във Велико Търново, като постигнали високи резултати.

През тази учебна година 96 педагози са започнали трудовата си кариера като учители.

От РУО Велико Търново отчитат като успех факта, че през изминалите три години младите учители в областта са се увеличили почти двойно.

Присъдена беше и новоучредената награда на името на академик Благовест Сендов. Тя ще се дава за принос в областта на образованието и науката.

Създадена е по инициатива на Университета по библиотекознание и информационни технологии и със съдействието на Министерството на образованието и науката и Синдиката на българските учители.