Само три седмици преди началото на новата учебна година БНТ съобщи, че броят на незаетите места за учители е над 1000, като 600 от тях са в София.

Най-голям дефицит има при началните учители, като след тях са тези в детските градини и преподавателите по чужди езици – основно английски.

Има не малък интерес и към учители, които владеят по-екзотични езици, като китайски и японски, но хора, които да се присъединят към държавното образование се намират трудно.

Сред свободните квоти има не малко места за преподаватели по математика и информационни технологии.

В Бургас учителите получават до 2000 лева

Стартовата заплата на един учител е 920 лева, но това не важи за цялата страна. В София средната учителска заплата е в размер на 1300 лева, а в някои училища в Бургас тя достига и до 2000 лева.

От Министерство на образованието успокояват, че няма повод за притеснение и всички свободни бройки ще бъдат запълнени и на 15 септември няма да имал класове без учители.

В някои области има небивал интерес към професията. Предвид високата средна заплата в Бургас за всяко обявено свободно място се борят средно по 48 кандидата, като тенденцията е те да се увеличават.

Според РУО това се случва всяко лято и няма повод за притеснения

В ефира на БНТ Ваня Кастрева, началник на РУО – София-град каза, че настоящата ситуация се случва всяко лято, преди началото на учебната година.

По нейните думи през летните месеци се наблюдава подновяване на педагогическите екипи, като се увеличават случаите на движение на специалистите.

Така, по нейните думи учители от малките населени места започват да търсят работа в по-големите градове, където има обявени повече работни места и не на последно място заплащането е по-високо.

Стартирана е още една национална програма – „Мотивирани учители“, чиято цел е да се привлекат и квалифицират повече млади преподаватели.

За целта е предвиден финансовия ресурс, който да обезпечи програмата, през целия й срок на действие.

Ваня Кастрева каза, че като лоша практика се отчита това, че много училища си позволяват да назначават учителите на граждански договор или на непълен работен ден и по този начин го демотивират и отблъскват от образователната система.