"Създадохме новия ляв политически проект ПП Българска прогресивна линия". Това обяви от парламентарната трибуна на НС независимият депутат Красимир Янков.

"Все повече хора, желаещи промяна ни подкрепят", каза още в изявлението си той.

Янков, заедно с Валери Жаблянов, обявиха бойкот на изборите в БСП, тъй като не било ясно колко ще са имащите право да гласуват за лидер на партията. Двамата се оттеглиха от кампанията за лидер на левицата.

Те призоваха тези, които искат да гласуват за тях, да не го правят, с тезата, че техните гласове може да не бъдат отчетени съобразно тяхната воля.

Две седмици след като Корнелия Нинова спечели втория си мандат начело на БСП в партията разделението между вътрешните кръгове стана официално. Част от вътрешната опозиция, в лицето на Красимир Янков и Валери Жаблянов, обявиха, че напускат парламентарната група и стават независими депутати.

С тях си тръгнаха още Димитър Стоянов, Лало Кирилов и Георги Андреев. Всички без Жаблянов напускат и партията. Според тях - чашата е преляла след 50-ия конгрес на БСП.

Новия политически сезон започва

Сутринта ви споменахме, че новият политически сезон започна, но обстановката на старта бе доста интересна и заради това решихме да ви разкажем повече за нея. След 3 седмици ваканция депутатите отново се върнаха на работа.

На прага на парламентарните избори, народните представители отправиха послания, касаещи прозрачността и провеждането на вота. Очаква се да стане ясно дали от ГЕРБ ще внесат своя законопроект, с който се предлага карантинирани и болни граждани да могат да гласуват на предстоящите избори с мобилни урни.

В началото на парламентарното заседание нов народен представител се присъедини към редиците на "Обединени патриоти." Георги Александров застава на банката на загубилия битката с COVID-19 Валентин Касабов.

Председателски призиви към депутатите

А председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се обърна с призив към депутатите в началото на новия и последен за този парламент политчески сезон.

"Избягвайте внушенията към манипулация на изборите.", прикани тя.

А заради кризисната ситуация, предизвикана от лошото време, на заседанието на парламента предстои да ще бъдат изслушани 4-има министри от кабинета.

Междувременно продължава отводняването на къщите в Софийско. В село Мировяне около 30 имота останаха под вода след обилните валежи.

В четвъртък е предвидено изслушване на четирима министри относно ситуацията на територията на страната във връзка с влошената метеорологична обстановка и предприетите действия от компетентните органи.

Утре депутатите ще разгледат на първо четене и промени в Закона за пчеларството, както и ратификация на Спогодбата между Република България и Кралство Нидерландия за избягване на двойното данъчно облагане с данъци на доходите и предотвратяване на отклонението и заобикалянето на данъчно облагане.