След триседмична ваканция около празниците депутатите отново се връщат на работа. Заради кризисната ситуация, предизвикана от лошото време, на заседанието ще бъдат изслушани четирима министри от кабинета.

В дневния ред са включени предложения от „Обединени патриоти” за промени в реда на издаване на личните документи. Очаква се да стане ясно и дали от ГЕРБ ще внесат своя законопроект, с който се предлага карантинирани и болни граждани да могат да гласуват на предстоящите избори с мобилни урни.

Още новини около вчерашните консултации

Консултациите преди предстоящите избори бяха белязани от редица обвинения между политическите лидери и Румен Радев. Днес той се срещна с партиите, представени в настоящия парламент. Срещите се оказаха доста разгорещени.

От ГЕРБ обвиниха президента Радев, че участва във внушения за предстоящи манипулации на вота. Корнелия Нинова реши, че в този формат трябва да изчисти отношенията си с Румен Радев, а лидерът на Воля Веселин Марешки и президентът се обвиняваха взаимно в некомпетентност.

„България в ситуация на криза се нуждае от единство и отговорни решения. Ние нямаме врагове, имаме опоненти.

Смятаме, че може да се търси консенсус по страшно много въпроси. Безпринципни коалиции никога не сме правили и няма да правим”. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Винаги сме държали коалициите, които правим да са на базата на единство в програмата и на създаване на обща програма за управление. Доказали сме, че сме достатъчно отговорни и принципни.

Ще има ли консенсус в крайна сметка

Търсим възможност да приемаме решения и да носим отговорност и като самостоятелна политическа сила.”, каза още тя.

„Ще изчакаме волята на избирателите. На този етап имаме решение на Национална конференция на ГЕРБ да не се коалираме с БСП.", посочи Дариткова.

„Водим разговори единствено със СДС, с които можем да се явим заедно на изборите, защото нашите политически програми и европейско-политическо семейство съвпадат.”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

По думите на Дариткова е признак на лоша парламентарна практика да се променя Изборния кодекс непосредствено преди изборите.

„Това ще създаде впечатление и ще позволи да се внушава, че изборите няма да са честни и коректни. Внушението, че изборният процес не може да бъде отразяван коректно и че са възможни някакви манипулации само допълнително ще откаже гражданите да участват в него”.

Тя посочи, че правомощията на президента се свеждат до това с указ да определи датата на изборите.

„Правомощията на представителите на политическите партии в парламента са да обсъждат и изменят Изборния кодекс. Обсъждахме го през октомври, 2020 година – тогава нямаше такива предложения”, коментира още по темата Дариткова.