Президентът на Република България Румен Радев продължава консултациите за датата и начина на провеждане на парламентарния вот през пролетта. Днес той е поканил за разговори парламентарно представените партии. Всички без "Обединени патриоти" приеха неговата покана.

На "Дондуков" 2 вече бяха проведени разговори между представителите на български организации зад граница, здравните власти, представители на общините и Централната избирателна комисия.

Кога и защо ще се срещат президентът и ГЕРБ

Днес президентът ще се срещне поотделно с всеки от представителите на партиите. В 9:30 часа започна среща с водещите представители на ГЕРБ.

„Целта на консултацията е да се търси общо решение, така че да гарантираме здравето и правото на вот на всеки български гражданин, прозрачността и честността на изборния процес, както и да повишим доверието в него.”, заяви в началото на срещата Румен Радев.

Той посочи, че това изисква диалог, открити позиции, търсене на консенсус и най-доброто решение в интерес на народа.

„Всички говорим за доверие в изборите, но в последните месеци се насажда едно твърдение, че едва ли не предстоящият вот ще бъдат манипулиран. Това води до недоверие, уронване на престижа на институциите и ще предизвика спад в избирателната активност.”, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Ние сме демократична държава. За мен е важен гласът на всеки един гражданин.

Внушенията за манипулация се опровергават само по един начин – с мерките, които се вземат от властите, така че да се гарантира, че тези избори няма да бъдат опорочени. Надявам се да видя такива мерки.”, категоричен бе Радев.

„Смятам, че трябва да се концентрираме около здравната сигурност. Това е, което може да възпрепятства карантинираните граждани да осъществят вота си”, посочи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Важно е да се познават законите в страната, включително и Избирателния кодекс. Екзотични идеи за промяна в него непосредствено преди изборите са лоша идея”, каза още тя.

По думите ѝ има готов законопроект за извънредната епидемична обстановка, с който се предвижда възможност карантинираните да гласуват в подвижни секции. Дариткова поясни, че така се дава възможност на ЦИК да предприеме мерки, с които да гарантира здравето на участниците в изборния процес.

„Анализи и разговори за провеждането на изборите текат още от края на миналата година. Направили сме анализ за случващото се в други държави. Голяма част от тези практики обаче не са приложими у нас – гласуване на открито, от автомобил или чрез посредник.

Така остават две алтернативи – или се опитваме да вкараме потока карантинирани в някакъв часови пояс, или разширяваме обхвата на подвижните избирателни секции”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

„Най-лошият вариант е да имаме изборен резултат, който по една или друга причина не се приема с доверие от българските граждани”, категоричен бе в допълнението си Дончев.