"Ваксините са надеждата, но дали ще постигнем групов имунитет, е отворен въпрос. Ако имунитетът от ваксините не е толкова продължителен, то самите те няма да са началото на края, а началото на безкраен процес". Това каза д-р Мими Виткова, която е бивш здравен министър.

Тя каза още, че невинаги ваксините могат да покрият всички щамове и мутации.

"Малкият брой доброволци да се ваксинират намаляват доверието към процеса. Тежкото политизиране на проблема също не помага и хората не вярват, че ваксината е единствен изход от тази ситуация.", убедена е д-р Виткова.

"По-засилените ограничителни мерки дадоха резултат, въпреки празниците, изводите трябва да се направят малко по-късно, но няма да наблюдаваме нов пик, освен ако мерките се нарушават. Тогава отново ще има ръст на заразени.", категорична бе тя.

Ще има ли деца, върху които ще се тества ваксина

Центърът "Гамалея", който разработи руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", ще поиска през месец март разрешение от здравното министерство за тестване на препарата върху деца.

Изследването, обаче няма да е започнало преди завършването на третата фаза на изпитанията на ваксината при възрастните, което е запланувано за периода между април и май. Агенцията се позова на директора на центъра "Гамалея" Александър Гинцбург.

"По повод изследването на ваксината върху деца, водим активна работа по подготовката на документите. Надявам се до месец и половина-два тя да бъде завършена.

След два месеца в най-добрия случай ще подадем документите в Министерството на здравеопазването за получаване на разрешение.", заяви ученият.

По думите на Гинцбург дори и ако се получи евентуално разрешение, тестовете ще стартират едва след приключването на всички изпитания при възрастните. А резултатите от наблюденията на третата фаза ще бъдат внесени в регистрационното удостоверение в периода между април и май, поясни Гинцбург.

Всеки ден има желаещи да се ваксинират

„Има огромен интерес към ваксината. Всеки ден идват пациенти, които се записват в листа с желание да се ваксинират”. Това съобщи пред медиите общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Тя посочи, че личните лекари ще се включат в четвъртата фаза на ваксинация, когато препаратът ще се поставя на хронично болните пациенти.

„Ние ще взимаме ваксината, ще я носим в кабинетите, съхранението ще става в нашите хладилници. Въпросът е как ще се организират нещата чисто технологично като време.

Този процес, обаче по никакъв начин не бива да пречи на останалата работа.”, коментира още общопрактикуващият лекар.

Специалистът каза, че поставянето на ваксината при трудноподвижни хора няма как да се случи в домашни условия заради възможната алергична реакция.

Д-р Николова коментира и случая от Сандански, при който общински съветници се ваксинираха. Според нея въпросът е защо резервните членове на получаващите имунизацията са общински съветници.

„Според мен има морал. Би трябвало политиците, каквито са тези общински съветници, на първо място да се съобразяват с морала.”, категорична беше д-р Николова.