От днес нова изложба в замъка Уиндзор отдава почит към живота и наследството на британския принц Филип, предават информационните агенции.

Експозицията, озаглавена "Принц Филип: Честване", включва над 100 забележителни предмета, подарени на херцога на Единбург през десетилетията, в които той изпълнява официалните си ангажименти и по време на пътуванията му в чужбина.

Защо се организира изложбата

Изложбата е планирана като част от честванията за стотния юбилей на принц Филип, който щеше да бъде на 10 юни, обяснява уредничката Сали Гуудсър.

"Изложбата беше планирана като част от честването на 100-ния юбилей на неговото величество. Рожденият му ден щеше да бъде на 10 юни тази година. Но разбира се, след смъртта му през април, ние забавихме откриването.", заяви кураторът Сали Гуудсър.

За първи път на показ е изложен и портрет на херцога на Единбург, нарисуван от Ралф Хейманс през 2017 г. - годината, в която Филип преустанови официалните си ангажименти. На него съпругът на кралица Елизабет Втора е изобразен в униформата в синьо и червено на Уиндзор.

Портретът е изложен в Големия коридор на замъка. Експонатите в изложбата варират от лични като дневника на кралица Виктория, в който е записано раждането на майката на принц Филип, принцеса Алис, в замъка Уиндзор през 1885 г.

Хората ще могат да видят и ексцентрични предмети като охладител за вино във формата на скакалец с човешки размери - подарък от бившия френски президент Жорж Помпиду по време на посещението му във Великобритания през 1972 г.

Какво още ще видят хората

Сред експонатите са също рамка на Фаберже със снимки на крал Джордж Шести и кралица Елизабет, която е сватбен подарък, шах, подарен от Нелсън Мандела по време на посещението му във Великобритания през 1996 г. и чифт каубойски ботуши с думите "принц" и "Филип", изписани със златни букви, които херцогът на Единбург получава по време на визитата си в Хюстън, Тексас, през 1991 г.

"След като бяха лишени от възможността да се съберат за погребението му заради коронавирусната пандемия, се надявам хората да могат да дойдат в замъка и да научат малко повече за принц Филип", казва Сали Гудсър.

Изложбата ще бъде отворена за обществеността до 20 септември.