Жителите и гостите на столицата ще могат да се възползват от нов подземен паркинг на три нива, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Съоръжението има 190 паркоместа и предлага топла връзка с метростанция „Стадион Васил Левски“.

Строителните дейности са напълно завършени, като в момента текат довършителни работи и се очаква паркингът да бъде въведен в експлоатация в средата на месец октомври.

Безплатно за ползващите метрото

Всички желаещи могат да ползват новото съоръжение в рамките на системата „Паркирай и пътувай“, като по този начин ще получат максимално изгодни условия за заплащане на времето, през което са оставили автомобилите си.

Налични са 193 места и отново гражданите, които пътуват с подземната железница, ще могат да ползват паркинга безплатно, припомни Йорданка Фандъкова по време на инспекцията си на обекта за това как протичат довършителните дейности.

Задачата за тези дейности по завършването на обекта е възложена на Центъра за градска мобилност. Към настоящия момент има изградени пет буферни паркинга в София. Тяхната задача е да предложат на хората лесен начин, по който да заменят ползването на лични автомобили с метрото.

Центърът за градска мобилност има задачата да довърши три буферни паркинга, които в максимално кратки срокове да влязат в експлоатация. Те се намират на булевард „Сливница“, на Централна гара и на спирка „Надежда“, по старата линия на метрото.

Има изготвени проекти за строежа на още три подземни паркинга, които да улеснят ползването на метрото и по този начин да облекчат трафика, особено в пиковите часове.

Общият капацитет е над 2200 места

Общият капацитет на изградените до този момент буферни паркинги е над 2200 места. На годишна база те се запълват до над 60% от капацитета си. Изключение от това правило е паркинга при Бизнес парка в Младост, който целогодишно е запълнен на 100%.

Паралелно със строителството на третата линия на метрото се строят три подземни паркинга с общ капацитет над 700 места.