Служители на Регионална дирекция „Гранична полиция“ Смолян проведоха акция срещу незаконно разпространение на акцизни стоки. На територията на Пловдив при съвместна акция с участието на служители на Главна дирекция „Гранична полиция“, под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив са конфискувани 830 килограма тютюн, за който няма платен акцизен данък.

Проверени са няколко складови бази, частни имоти и различни моторни превозни средства, за които има съмнения, че са използвани за транспорт или съхранение на стоки, за които не е платен акцизът към държавата.

Използвана е куриерска компания за транспортиране на тютюна

По време по акцията е проверен лек автомобил със софийска регистрация, по време на престоя на водача му в офис на куриерска фирма. При огледа и претърсването на колата е задържан мъж, жител на Благоевград.

В колата са намерени 52 добре запечатани найлонови плика с различни тегло. В тях е констатирано ситно нарязана растителна маса с мирис на тютюн.

Фалшифицирани са известни марки

В колата са открити етикети на известни тютюнопреработващи компании и популярни марки цигари, с общо тегло около 147 кг. След проверка на офиса на куриерската фирма е установено наличието на още 10 килограма тютюн, пакетиран по сходен начин.

На място са задържани служителят на куриерската фирма и шофьорът на автомобила. Двамата са задържани за 24 часа и вече е образувано досъдебно производство по чл.234 от Наказателния кодекс на България.

Общото тегло от всички претърсени имоти е над 800 кг.

В рамките на проведената операция, само няколко часа по-късно, е направена проверка и на централен склад на куриерската фирма, намиращ се с Пловдив. Там са намерени 97 запечатани плика с различно тегло с тютюн, общото тегло на който е над 140 килограма.

В друго помещение са открити 12 чувала с тютюн и още 26 плика с общо тегло 225 килограма и отново без никакви документи за платен акциз. Последвалите проверки на частни имоти на територията на Пловдив довели до намирането на още близо 300 килограма тютюн, на територията на частен имот.

Той бил разпределен в пакети по 5 кг., които били старателно завити във фолио. Намерени и конфискувани са и мерителни везни, принтер, лаптоп, както и много документи, които показали как точно бил транспортиран нелегалния тютюн.