В края на миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати официално писмо до министър-председателя, в което иска той да номинира нов еврокомисар.

Задачата на новия представител на България пред Еврокомисията ще бъде да довърши мандата на Мария Габриел, която преди да бъде избрана за вицепремиер заемаше този пост.

Политическите приоритети на Урсула фин дер Лайен изискват да се посочат два кандидата – един мъж и една жена, което се изразява това да има пълно равенство между половете.

Даниел Лорер е готвеният за нов еврокомисар

Името на Даниел Лорер се спряга за новия кандидат за еврокомисар, който ще защитава интересите на страната ни пред ЕК. Той е член на ръководството на „Продължаваме промяната“. Лорер заемаше поста на министър на иновациите в кабинета на Кирил Петков. Името му също беше включено в първия проектокабинет начело с Николай Денков, но след настояване на ГЕРБ отпадна от финалния състав на правителството.

Предлагането на Даниел Лорер за кандидат за нов български еврокомисар внесе смут в редиците на управляващите. Двете коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са единодушни около тази кандидатура.

Все още е възможно да се излъчи още един кандидат. За да се спазят исканията от ЕК това трябва да е жена. ГЕРБ изразиха готовност да посочат дама, която да заеме поста на еврокомисар, но все още не се спрягат имена.

Така единият кандидат ще бъде излъчен от ПП, а другият от ГЕРБ, което ще създаде уравновесяване между двете партии. Крайното решение е в ръцете на ЕК, чиито предпочитания са новият еврокомисар на България да е жена от ЕНП, за да се спази баланса в редиците, към който комисията се стреми.

Има идея да се направят опити за довършване на мандата на Мария Габриел. България обаче трябва да намери съгласие от ЕК, но това е резервен вариант.

Кои са другите имена, които се спекулират

За позицията на еврокомисар са спрягани някои от главните имена в политиката в момента. Слухове за заминаването на председателя на ДБ – Христо Иванов в качеството си на евродепутат бяха обявени като спекулации от партията.

Името на бившия премиер Кирил Петков също беше спрягано като възможен вариант за позицията на еврокомисар. Предвид напрежението в парламента, този вариант е малко вероятен.

Бъдещият еврокомисар на България ще заема поста до май следващата година, когато изтича мандата на настоящата ЕК. Тогава ще се проведат избори за нов еврокомисар. Очаква се в най-скоро време кандидатурата да бъде подадена към Брюксел, където крайното решение ще бъде взето.