Мъж от Роман се оплака на медии и социални мрежи, че е бил нападнат пред дома си в града и е бил съсечен с мачете. Извършителите първо заплашили, че ще го заколят, а след това започнали да го удрят с острия предмет по главата и ръцете.

Травмите, по думите на пострадалия, са адски сериозни. Освен порезни рани по повърхността на кожата, той имал прерязани кръвоносни съдове и сухожилия. Все още не е ясно дали ще може да движи ръката си някога повече.

Ето какъв е поводът за скандала

„Докато стоях на балкона видях мъж, който гледаше нагоре. Помислих, че ще краде и го попитах какво прави. Той ми отговори „искаш да те заколим и убием ли”.

Не го взех насериозно. След няколко дни го видях отново пред дома си. Той дойде до мен и пак ме попита дали искам да ме заколи. Ударих му няколко шамара, след което и той ме удари и си тръгна”, разказа Калин Христов.

„Дни по-късно пред къщата ни спря кола – същото момче, баща му и дядо му. Попитаха ме защо съм го бил и започнаха да отправят заплахи. След това те извадиха мачете – с острие около метър и казаха, че ще ме заколят. Аз имам законно притежавано оръжие, не съм го вадил или заплашвал с него. Както стоях обаче дойдоха с мачетето и ме удариха по главата.”, допълни още Христов.

От полицията уточниха, че по случая е извършена проверка на място. Разпитани са участниците в инцидента, както и свидетелите.

Бивш кмет, хванат с подкуп

Спецпрокуратурата официално внесе обвинителен акт за подкуп срещу бивш кмет на Костенец. Радостин Р. се изявява като бизнесмен, който, обаче, еспечелил обществена поръчка, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

В периода от февруари до 14 юни 2019 г. той в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с бизнесмена И.П., предложил 30,000 лева на общински съветник, за да осигури приемането на решение по изпълнението на обществената поръчка.

Подписването на запис на заповед от името на общината и в полза на Държавен фонд „Земеделие“ за 50-процентово авансово финансиране на изпълнителя по проекта за обновяване на материалната база на местното училище „Св.Св. Кирил и Методий“. С това общината поема отговорност по изпълнението на проекта на обща стойност 1,148,977,17 лева, съобщиха още от прокуратурата.

Кметът бил в конфликт с много от общинските съветници и не очаквал необходимата подкрепа за решението, а бизнесменът-строител не разполагал със средства за започване на работа и поел ангажимент да осигури въпросните 30,000 лева. Тъй като не могъл да осигури и тях, издал от свое име запис на заповед за сумата в полза на общинския съветник.

На бившия кмет на Костенец е повдигнато и обвинение държане на боеприпаси за огнестрелно оръжие в служебната му каса без надлежно разрешение. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.