"България най-бързо и адекватно реагира и на здравната, и на икономическата заплаха от COVID пандемията. Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора". Това написа във Facebook премиерът Бойко Борисов.

"Само по схемата 60/40 над 300 000 работни места бяха запазени. Бяхме една от първите страни, които въведоха мярката и резултатите до момента показват, че тя работи отлично", коментира премиерът.

Паралелно с това за най-засегнатите от кризата сектори "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм" трансформирахме мярката на 80/20, вследствие на което над 700 фирми ще бъдат подпомогнати с общо 43,5 млн. лв.

Български малки и микро фирми получиха безвъзмездно близо 110 млн. лв., а до средните предприятия ще достигне ресурс от 200 млн.лв. Ако мерките на правителството не действаха, безработицата щеше да е 14%, а сега тя е на ниво - 7,5%.", написа премиерът.

"Световните експерти са единодушни, че най-трудните времена за здравните ни системи и икономики предстоят. Трябва да бъдем разумни и гъвкави във своите решения, за да минимизираме щетите от кризата. Но както се вижда и от данните, на прав път сме!", пише премиерът.

Англия затяга мерките около коронавируса

Значително се увеличават инфекциите с коронавирус във Великобритания. Властите отчитат близо 6200 нови случая за последното денонощие. Това е и най-големият брой заразени от 1 май насам.

Правителството вече обяви редица нови ограничения срещу втора вълна на заразата. От днес пъбовете и ресторантите в Англия ще затварят в 22:00 часа. Хората трябва да работят от вкъщи, ако могат.

Страната е разделена на зони в зависимост от броя на заразените

Същата ситуация е и във Франция

Франция затяга мерките срещу пандемията от коронавирус. Засега ограниченията се въвеждат локално, като страната е разделена на зони в зависимост от броя на заразените.

Вторият най-голям град в страната – Марсилия официално е зона с най-висока опасност. Там ресторантите и баровете ще бъдат затворени съвсем скоро.

В 11 областни града, сред които е и Париж, бяха забранени масови прояви с участието на над 1000 души. А ресторантите и баровете ще работят само до 22:00 часа.

За трети път в последните 6 дни Франция отчете над 13 000 нови случая за денонощие. COVID-19 се изкачи в черната класация и вече е третата най-смъртоносна болест в Съединените щати.

Само сърдечно-съдовите заболявания и рака убиват повече хора. Тези данни идват докато обвиненията продължават, че федералното правителство не прави достатъчно.

Данните от Съединените щати са стряскащо напомняне какви са опасностите от коронавируса. Болестта уби повече хора, отколкото Америка е загубила във Втората световна война.