ДПС иска не 1, а цели 2 оставки – на правителството и на държавния глава на Република България. Освен това, от Движението провеждат и консултации с други партии и независими депутати за отстраняването на председателя на парламента Цвета Караянчева.

Това обясни пред медиите заместник-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

„Дали предсрочни, или редовни изборите са много скоро. Посланието на председателя на ДПС, което направи при откриването на сесията на НС, е, че страната върви към хаос. Нужен е спешен диалог”, заяви още Хамид Хамид.

„Държавата има нужда от успокояване на тона, от обединение, защото следващите месеци решават съдбата на страната за десетки години напред. България трябва да се подготви за оперативните програми за следващия програмен период, няма време. В момента нищо не се работи”, каза още депутатът.

Какви са прогнозите на ДПС

По думите му, след оставките трябва да има и обединение на всички политически сили, да се определят няколко приоритета, а един от тях да е провеждане на напълно прозрачни и честни избори.

„Ако президентът Румен Радев се оттегли, функциите му ще поеме вицепрезидентът Илияна Йотова. Не е важна персоната, а да бъде наистина държавен глава.

Не постоянно да напада, да търси конфронтация, да настройва едни граждани срещу други.”, коментира Хамид Хамид.

Според Движението при оставки и от двете страни едновременно, експертният кабинет трябва да бъде оглавен от най-голямата партия, а вицепремиерът трябва да е от втората по големина.

„Нека и двете партии носят някаква отговорност, а да не се обвиняват след изборите кой как ги е манипулирал.”, каза Хамид Хамид.

ДПС вече провежда консултации с други партии и независими депутати за отстраняване на председателя на парламента. Според Хамид Хамид един от основните мотиви за исканата оставка е, че Караянчева не била „на висотата на поста, който заема”.

Коментар по актуалната ситуация

„Организацията в НС е плачевна. Ето ви още един повод за оставка.", обобщи Хамид Хамид.

Той коментира и протестите. Според него те са инструмент на всяка съществуаща демокрация.

„Всеки гражданин има право да протестира, да иска оставки. Самите искания обаче не са изчистени, не предлагат решения. Искат се и оставки на неполитически лица, хора от независимата съдебна система.”, каза Хамид Хамид.

„Главният прокурор не е политическо лице. Той е част от независимата съдебна система, избиран е от прокурори, редно е те да му дадат оценка. Няма как политици да искат оставката, на който и да е от съдебната система”, каза Хамид Хамид.