Ескалация на напрежението по време на третия национален протест в София. На пл. „Народно събрание” недоволните се сблъскаха с полицаите.

Демонстрантите настояваха да преминат през кордона, за да стигнат до Паметника на Незнайния воин. Към органите на реда полетяха бомбички и бутилки. По неофициална информация има трима ранени полицаи. Няма регистрирани данни за пострадали протестиращи.

Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев обяви официално, че протестът на площад "Народно събрание" е напълно нерегламентиран.

"Вчера в следобедните часове е постъпило уведомление от младежката организация на „Да, България” както до нас, така и до Столичната община. Има съгласувано разрешение за провеждане на протестни действия на площад „Независимост” и на паркинга пред БНБ. Това е единственото регламентирано протестно действие", обясни пред медиите комисар Хаджиев.

Провокация ли е всичко

Според него, случващото се пред сградата на Народното събрание цели само ескалация на напрежението.

"Гражданите имат абсолютното право да достигнат до паметника на Незнайния воин по всеки един маршрут. Сградата на НС е стратегически обект от националната сигурност и няма как да минат през полицейския кордон”, каза още директорът на СДВР.

По думите му по-рано през деня един човек е задържан на изградените ККП-та.

"Получихме информация, че на протеста има провокатори.", допълни шефът на СДВР.

Малко по-рано отново пред старата сграда на Народното събрание възникна напрежение между протестиращи и полицаи. Малко след 21.00 ч., при пристигането си, недоволните запалиха свещи и фенери пред парламента на площад „Народно събрание”.

Пред сградата имаше кордон от униформени. Недоволните се хванаха за ръце и направиха жива верига пред полицаите.

Междувременно пред Руската църква се стигна до напрежение, но без сериозна ескалация.
Полицаи с щитове и каски бързо се прегрупираха от пространството при храм-паметника „Св. Александър Невски” към Народното събрание и ъгъла с главната сграда на БАН.

В по-ранната част на деня недоволните започнаха да се събират след 17.00 ч. пред сградата на Президентството. По повод Деня на Независимостта на България протестът започна с химна на България.

Имаше ли блокирани пътища в столицата

Движението по булевард „Цар Освободител” беше блокирано, а полицейското присъствие в „Триъгълника на властта” засилено. В района има поставени КПП-та, на които органите на реда проверяват щателно личния багаж на протестиращите.

Полицаи, облечени с жилетки с надпис „антиконфликт”, пазят сградата на НС.
Част от протестиращите, начело с БОЕЦ, се отделиха от множеството и тръгнаха на шествие и блокираха „Орлов мост” малко след 20.40 ч.