„Страхове относно мобилните мрежи винаги е имало. В момента те са по-масови, защото има значително повече канали, по които се разпространяват. Те обаче са абсолютно неоснователни”. Това заяви в ефира на "Здравей, България" Радослав Златков, главен технически директор на телекомуникационна компания.

„Честотите, които се използват в Европа и в България, са същите, които използваме и за предишните технологии като ефирната телевизия и Wi Fi рутерите. Точно по този начин стартирахме и 5G мрежата. Нашите тела са подложени на подобни излъчвания от години насам”, каза още Златков.

По думите му стана ясно още, че изискванията за поставяне на антени са много сериозни и се спазват.

„Правилата в България са едни от най-строгите в Европа. Преди пускането на станция в експлоатация и по време на работата й се правят непрекъснато замервания от контролните органи”, посочи той.

Какво е 5G всъщност

Темата за влиянието на 5G мрежата, която още не е в България, набира голяма скорост. Основният фокус пада върху това дали тя се отразява върху здравето на хората?

„5G мрежата е практическа еволюция на това, което всеки един от нас вече има в джоба си. Просто към този момент тези ваши устройства работят с 4G технологията.

Това, което ще направи 5G, e да повиши честотния спектър и да повиши скоростта на услугите. Това дава възможност на обществото да използва неща от бъдещето – умни автомобили, сгради и градове“.

Това коментира експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Какво ще ни даде тази технология

„Чрез тази технология възможностите стават много повече от тези до момента. Конспиративните теории ги има от времето на 3G и 4G технологиите. Няколко проучвания от САЩ показаха, че няма връзка между абонати на интернет и случаите на рак“, обяснява той.

„Аз бих бил изключително любопитен някой да ми обясни, как радиочестотен сигнал заразява нечие тяло с вирус. При това на място, където този сигнал го няма. Но със сигурност не мога да получа отговор на това“, казва Иванов.

„САЩ години наред искаха да са иноватори в този сектор, но те прехвърлиха много от производството и науката си в Китай. Оказа се, че в един момент китайците са готови да въвеждат тези иновации дори преди тях“, казва експертът.

“10 минутен престой в солариума се равнява на 1 година телефонен разговор. Сами може да си направите преценка за каква безсмислена истерия става дума“, добави още Иванов.