Ще сработят ли зелените сертификати за справяне с COVID-19 и ще спомогнат ли за увеличаване на процента на ваксинирани у нас – по тези теми коментираха Свилена Димитрова, д-р Аспарух Илиев и проф. д-р Иво Петров.

„Когато човек има правилната информация, взима правилното решение. Това е характерно за човешкото мислене. Подкрепям всичко, което намалява смъртността в България.”, заяви кардиологът проф. д-р Иво Петров.

Задължават ли ни да се ваксинираме индиректно

„Много се говореше за страничните ефекти на ваксините, но никой не се осмелява да каже, че основният страничен ефект на незащитеното заразяване е смърт.”, посочи той.

По думите му у нас вече има закрити кардиологични отделения, защото те са се превърнали в COVID отделения. „В момента сме принудени да оцеляваме. Всеки, който е против мерките, е против обществото”, категоричен беше Петров.

„Докато се притеснявахме, че с нас се правят опити, се оказа, че цяла Европа се ваксинира, докато ние сами си тестваме какво ще стане ако не се ваксинираме. Боя се, че резултатите от това са доста тревожни”, коментира Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация.

Работодателите и сертификатите

„Решението на болниците да подкрепят въвеждането на зелен сертификат за техните служители не е лесно, но това не е лесно за никой работодател. Другите алтернативи са много по-лоши. Нямаме накъде повече да мърдаме – нито можем да увеличим леглата в болниците до безкрай, нито имаме възможност да продължаваме да експлоатираме персонала”, смята тя.

И добави:

„Ако всички ние не си дадем сметка къде се намираме в момента, няма да излезем от тази ситуация и локдаунът ще е най-малкото, което ще ни се случи. Да, ще има мерки, но за съжаление ще продължат и всякакви протестни и псевдопротестни действия”.

„Месеци наред ни беше казвано – не се ваксинирайте, следете си антителата. В момента, в който обаче излезе регулацията за това и преболедувалите да са ваксинирани, хората с пълно право останаха изненадани, защото лекарското съсловие продължаваше да спекулира с тези антитела”, каза д-р Аспарух Илиев - ръководител на лабораторията по инфекции в Университета в Берн.