„До 4 седмици държавните служители и учителите вероятно също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат”.

Това обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пред медиите. Той обясни, че в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и за гражданите, и за бизнеса.

Действията на правителството от тук нататък

"Има идея да се даде гратисен срок на тези хора да се ваксинират. В момента това се обсъжда на ниво министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите.", добави д-р Петров.

Той подчерта, че тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани. За физически лица санкцията е до 1,000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение.

При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема правото да работят със здравен сертификат. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините.

„Когато мерките бяха меки, пак не се спазваха до голяма степен. При тази ситуация контролът ще се засили - основно ще разчитаме на полицията, тъй като правата на РЗИ са ограничени.”, обясни д-р Петров.

Относно отправените запитвания защо не се издава зелен сертификат на хора с много антитела, зам.-министърът обясни, че мярката у нас не може да се промени, докато не бъде приета на европейско ниво.

„Това изискване може бъде променено или срокът след преболедуване да бъде удължен. Но няма да се случи в близките седмици.

За кой колко дълга е давността на сертификата

Нашите експерти епидемиолози също препоръчват документът за преболедували да важи 6 месеца. Ако променим изискването, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава.

В ЕС и САЩ антителата не се признават. От медицинска гледна точка те могат да бъдат показател”, обясни Петров и подчерта, че решението не може да бъде взето от министъра, без да е препоръчано от експерти, защото ще бъде "политическо и популистко".

Относно признаването на антигенните тестове за издаване на сертификат, д-р Петров обясни, че промяната ще бъде въведена скоро, като това зависи от „Информационно обслужване”. Ще се признават всички тестове, направени след 1 декември 2020 г. Обсъжда се и издаването на сертификат след първа доза.

„Зелен сертификат не може да се издава на хора, които имат противопоказания за ваксинация. Те трябва да се тестват. За тях има по-висок риск от заразяване. Моето лично мнение е, че те трябва да избягват местата, на които има струпване на хора”, добави зам.-министърът.