Да се оправяш с безпричинно появили се на бял свят братя и сестри е едно от най-трудните неща в едно семейство, особено ако си най-голямото дете в него.

Това да се грижиш за всички и да държиш всичко в ред може да бъде не само натоварващо и изнервящо, но и в много случаи направо депресиращо.

Ето няколко случая за това как може да се чувства едно подобно дете в ситуации, които изискват не само неговата намеса, но и тази на родителя.

1. Отговорността

Всички деца, независимо дали са сами или имат братчета и сестричета, достигат една определена възраст, в която се предполага, че те могат да носят отговорност както за себе си, така и за другите.

Има случаи, в които децата не могат да понесат напрежението от отговорностите, делегирани от техните родители и това довежда до проблеми, които самите родители невиднаги могат да видят и осъзнаят. Ключът към решението им е комуникацията.

2. Лоша комуникация

В тези модерни времена родителите може да са твърде заети, за да говорят с децата си или просто да не знаят какво да им кажат, но това да говориш с и да се опитваш да разбереш чувствата на детето си определено си струва усилията и времето.

Така ще можете по-лесно да навлезете в света на детето си и ще си спестите неуместността и притеснението при бъдещи разговори.

3. Не е честно

В много случаи най-възрастното дете е обвинявано, защото той или тя се смята, че трябва да имат самосъзнанието да решават определени ситуации и проблеми, ала очевадно не могат поради липса на опит или напътствие.

Родителите трябва да могат да седнат и да поговорят за всичко с децата си, особено за ситуации от ежедневието и техните решения. Това може и да е трудна задача, но ще направи семейството ви доста по-сплотено и щастливо.

4. Липсата на родителско напътствие

Родителите трябва да бъдат до своите деца. Липсата на родителско напътствие създава проблеми и затова родителите трябва да научат децата си какво да правят докато са млади и могат да им внушат правилния начин на реакция в дадена ситуация.

Да научите най-голямото дете може да реши редица проблеми, защото така, когато ви няма, то може да поеме отговорност адекватно и да се справи със ситуацията.

Родителите трябва да разберат, че най-възрастното дете също има нужда от време, в което да бъде напътствано и колкото повече съвети получава, толкова по-добре.

5. Скритите чувства

Друга причина за недоразумения и погрешно интерпретирани емоции и чувства може да бъде фактът, че понякога децата се страхуват да изразят своите чувства пред хора, които биха могли да им помогнат.

Поради тази причина родителите трябва да насърчават разговорите, касаещи емоциите и чувствата. Всеки би се почувствал по-добре, ако излее от себе си това, което го тормози. Ако то остане вътре в теб, може само да доведе до по-лоши резултати.

Най-възрастните деца в семейството може да смятат, че нямат правото да изразяват своето мнение и затова родителите трябва да обяснят на своите деца, че няма никакъв проблем и е напълно нормално да изразяват това, което чувстват и изпитват, но, разбира се, по подходящ и подобаващ начин.