ЕНА първа помощ, най-голямата компания у нас за частни линейки и медицински транспорт, заяви своята готовност да подпомогне държавата в борбата с новия китайски коронавирус COVID-19.

От фирмата излязоха с официално изявление, в което подчертават готовността си като структура и като отделни оборудвани линейки, да се включат в борбата с коронавируса по всякакъв възможен начин. Ето и пълното прессъобщение:

„ЕНА първа помощ сме готови да се включим с нашите оборудвани линейки и реанимобили и да подпомогнем усилията на държавата да се справи с настоящата ситуация в борбата с коронавирус.

Те са оборудвани с необходимата медицинска апаратура и предпазни средства. Смятаме, че частните фирми трябва да се включват с всички сили и средства в случаите на кризи, бедствия и аварии.

Ние сме обществено отговорни и не можем да останем безучастни, гледайки отстрани. Още в самото начало ние се подготвихме с необходимите ни санитарно-хигиенни материали и дезинфектанти за по-дълъг период от време.

Ежедневно следим актуалната информация от СЗО и Министерство на здравеопазването. В постоянен контакт сме със специалистите, работещи в областта.

Напълно подготвени сме да се включим с нашите оборудвани линейки и реанимобили в борбата с коронавирус.“

Държавата със сериозни мерки в борбата с коронавируса

Както стана ясно, в събота бяха съобщени първите 2 случая на коронавирус в България – заразените са 27-годишен мъж от Плевен и 75-годишна жена от Габрово.

Впоследствие излязоха още 2 положителни проби в двата града – и двамата заразени са били в контакт, съответно с мъжа от Плевен и с жената от Габрово.

В резултат на това още в събота беше проведено извънредно заседание на Министерски съвет с участието на Националния оперативен щаб за борба с новия коронавирус COVID-19.

На заседанието бяха предприети строги и решителни мерки в борбата с коронавируса, целящи да ограничат максимално разпространението му на територията на страната.

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев бяха забранени всякакви културни мероприятия и събития на закрито, включително театрални представления, кина, концерти и други.

Българският футболен съюз ограничи провеждането на футболните мачове у нас, като те ще се играят без публика.

Учебните занятия в училищата са отменени до второ нареждане, а повечето университети сами въведоха рестриктивни мерки по отношение на учебния процес.

Единствено детските градини продължават да функционират, но със задължителна проверка и дезинфекция на входа им.

Двете болници в Плевен и Габрово, в които бяха потвърдени случаите на коронавирус, са поставени под 14-дневна карантина.

Беше обсъждано и поставянето на целите градове по карантина, но премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли варианта на този етап.