Цената на международния еталон в ценообразуването на петрола – суровият „Брент“ се срина с около 30% до 32,05 долара за барел, докато цената на суровия „WTI“ спадна с 27% до 30,07 долара за барел.

Това отчетоха статистките, след като водената от Саудитска Арабия Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК) се провали в това да сключи споразумение с Русия за ограничаване на производството на петрол.

Това е първият случай, в който цената на барел пада под границата от 34 долара за барел от големия срив на цената на петрола през февруари 2016 година.

Какво всъщност се опита да сключи ОПЕК и защо се провали

В петък, 6 март, членовете на ОПЕК+ (ОПЕК+ представлява съюз между 11-те държави-членки на ОПЕК и 10 държави, производители на петрол, които не са част от организацията) проведоха преговори в австрийската столица Виена, предлагайки да се намали производството на петрол на фона на разпространението на новия коронавирус COVID-19.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак беше този, който отхвърли предложението да се включи в общото ограничаването на производството.

От своя страна в събота, 7 март, Саудитска Арабия ограничи официалните си доставки на суров петрол за всички дестинации, считано от началото на април, след провала на ОПЕК да се споразумее с Русия и останалите държави за намаляване на добива.

Това, което ОПЕК се опитва да направи, е същият подход, предприет преди четири години, при последния сериозен спад на цената на петрола от февруари 2016 година.

Тогава страните-членки на организацията заедно с Русия сключиха споразумение за ограничаване на добива и производство на петрол, което доведе до стабилен ръст на цената за барел, продължил близо 4 години.

Това от своя страна се отрази изключително позитивно на икономиките на страните, производители на петрол, включително Русия.

Бюджетът на Русия е застрашен от спада на цената на петрола

Дмитрий Маринченко, шеф на отдела за природни ресурси и стоки в американската агенция за кредитен рейтинг „Fitch Ratings“ разкри, че сривът на цената за барел петрол сериозно застрашава бюджета на Русия с дефицит и девалвация на валутата.

„Малко вероятно е Москва да е очаквала цените на петрола да паднат до почти 30 долара, това сигурно е била много неприятна изненада, включително за тези, които взеха решението да се оттеглят от споразумението (за намаляване на добива на петрол).

Това ниво (на цените) не може да бъде наречено точно „удобно“ за Русия, тъй като при цена от 30 долара (за барел) Русия е изправена пред бюджетен дефицит и девалвация, с което ще започнат разговори за увеличение на данъчната тежест върху петролните компании“, поясни Маринченко.

Той добави, че настоящият срив на петролния пазар няма да засегне шистовата индустрия, а по-скоро ще я укрепи, както се случи през 2015-2016, а когато цените започнат да се повишават отново, добивът на шистов газ ще започне да расте.

„При толкова ниски цени, производителите на шистов газ ще започнат да ограничават добива си, но това ще стане повече към края на годината. Няма да е възможно да се умъртви изцяло шистовата индустрия, ниските цени само ще я направят по-силна, както беше през 2015-2016 и с повишаващите се цени, производството също ще се увеличи“, поясни експертът от „Fitch Ratings“.

Той добави, че е възможно Русия да продължи разговорите си с ОПЕК+, но участниците в пазара вече няма да приемат споразумението насериозно.