С настъпването на лятото и горещините се наблюдава значително увеличаване на случаите на пострадали в следствие на инциденти с газови бутилки в домашни условия, съобщава BGNES, позовавайки се на информация от УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

Само за последните 3 седмици са приети 41 души, с различни наранявания в следствие на инциденти с газови бутилки. От тях тежко пострадали са 17 човека, като повечето от тях са възрастни, над 60 години.

Лечението е трудно, бавно и не винаги успешно

За тревожните събития разказва началникът на Клиниката по изгаряне в университетската спешна болница “Пирогов” доц. д-р Мая Аргирова. Най-младият пациент с такива наранявания е само на 35 години, а най-възрастният на 85 години.

Травмите, получени в следствие на взрив на газова бутилка са не само обширни, но за съжаление се получават и така наречените дълбочинни изгаряния. Тяхното лечение е изключително трудно и тежко и често се налага серия от операции.

Всички пострадали се настаняват в различни реанимационни звена на „Пирогов“. Състоянието на повечето пациенти изисква освен оперативните многоетапни хирургични намеси, активно последващо наблюдение, както и реанимационно лечение, допълва началникът на клиниката доц. Аргирова.

Доц. Аргирова и нейните колеги определят състоянието на пострадалите като изключително тежко, като животът на някои от тях е в пряка опасност.

Медиците са силно обезпокоени от честотата на инциденти с подобна тежест и призовават хората да използват газовите бутилки изключително внимателно и отговорно.

Проверявайте често бутилката

Не бива да се забравя, че както с всичко останало и при газовите бутилки се налага да се проверява тяхната изправност. Дори и най-малките поводи за притеснение трябва да алармират хората да проверят, а в най-добрият случай да подменят бутилката с нова.

Припомняме също така, че пълненето на бутилки на бензиностанции е строго забранено. За целта използвайте специализираните фирми, предлагащи тази услуга.

Всеки един повод за притеснение трябва да ви накара веднага да вземете мерки, защото избухването на газовата бутилка е крайно опасно за хората и наред с това нанася значителни материални щети.