Нови обвинения за купуване на гласове дни преди вота на 11 юли. Прокуратурата в Етрополе е разкрила схема за изборна търговия на мъж от града. Задържаният е на 35 години.

"Лицето има глоба за управляване на автомобил без регистрация и работи във фирма за бързи кредити.", заяви на брифинг Христо Христов, изпълняващ функциите на районен прокурор на Етрополе.

Защо е предприета акция срещу лицето

Специализираната акция на МВР се е провела вчера в дома на задържания. Извършени са обиски в дома на мъжа, във фирма за бързи кредити, където работи и в още едно помещение.

"Самото лице и чрез друго лице е организирало попълването на декларации от хора в град Етрополе и село малки Искър, с които са декларирали съгласие, че могат да бъдат регистрирани като застъпници в посочената в тези декларации политическа партия.", каза още Христо Христов.

Иззети са празни бланки на такива декларации и 61 броя попълнени декларации с данни на хора. Информацията на разследващите е, че на хората са обещавани по 50 лева на глас, които трябвало да получат на 6 юли.

Мъж от Малки Искър е основният свидетел срещу задържания. Неговата роля в схемата, според прокуратурата, била да събира данните на хората от селото, готови да продадат гласа си. Близките му отричат.

Мъжът вече е отведен в следствения арест в София. Във вторник съдът трябва да реши дали да го остави за постоянно в ареста.

Арест имаше и в ломското село. Там според разследващите той е уговорил петима души да им плати, за да гласуват за определена политическа сила.

По думите на прокурора лицето е организирало попълване на декларации и е обещавало на хората, че ако гласуват за определена партия - ще получат сумата от 50 лева.

При претърсване на дома на задържания са открити 61 декларации за застъпници, при 19 секции в цялата община. Мъжът е в ареста за 72 часа.

От прокуратурата ще поискат постоянното му задържане.

Можеш ли да се окажеш наркоман заради лекарства

Как след рутинна проверка на пътя, можеш да се окажеш престъпник пред обществото, без да си нарушил закона? Може ли едно хапче за деца, без рецепта, да те прати в ареста за 24 часа?

Как реагираха експерти и защо е необходимо преразглеждане на Наредбата, регламентираща правенето на DrugChek 3000, който установява шофирал ли е водачът под влияние на наркотични вещества?

Арест, обиск, отнета книжка и унижение след направен DrugCheck 3000. Набедени „наркомани“, впоследствие се оказват с чисти проби.

Става въпрос за водачи тествани с полеви тестове, които отчели положителен резултат. Кръвните тестове, направени след това са негативни.

Само че, истината се установява след дълъг период от време, когато е готов резултатът от кръвната проба, изследвана в единствената лаборатория в страната ни.