От страна на МВР е създадена специална организация за засилен контрол на всички места, на които се продава или предстои да се използва пиротехника.

Както всяка година и тази целта е да се избегнат инцидентите по време на предстоящите коледни и новогодишни празници.

Това съобщиха на съвместен брифинг инспектор Иван Игнатов от сектор „Контрол на общоопасните средства“ в ГДНП и главен инспектор Милен Писаров - началник на сектор КОС в СДВР.

На територията на цялата страна се извършват засилени проверки за спазването на търговската дейност, правилното транспортиране и употребата на пиротехнически изделия, както и за недопускането на продажбата им от лица без съответните разрешения за търговска дейност.

Следи за спазване на категоризацията за продажба

Голямо внимание се обръща и на недопускането продажбата на изделия от категория F1 – ниска степен на опасност, които са забранени за продажба на лица под 12 години, категория F2 – средна степен на опасност и нисък шум, забранени за продажба на деца под 16 години, категория F3 – средна степен на опасност, предназначени за боравене на открито, за които се изискват навършени 18 години.

За времето на 13 декември са направени над 1500 проверки в цялата страна, като досега няма регистрирани инциденти с пиротехника.

Констатирани са 4 нарушения на търговската дейност, за което са съставени 3 акта по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и е образувано 1 бързо производство.

Припомнено беше, че по време на миналогодишните празници не е имало смъртни случаи, но за сметка на това 9 човека са пострадали тежко.

Засилени проверки ще има в цялата страна

От страна на служителите на СДВР се правят проверки както в магазините с издадени разрешителни, така и на пазарите, базарите и импровизираните търговски обекти в столицата с цел недопускане на незаконна продажба, поясни гл. инспектор Писаров.

До момента са инспектирани 295 места, констатирано е 1 нарушение на незаконна търговия, иззети са 6 кутии с пиротехнически изделия и е съставен един акт.

Припомняме, че местата на които употребата на пиротехнически средства е напълно забранена, е в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, в районите на здравни, учебни и социални заведения, храмове и манастири.