Досега идеята за връзката между духа и тялото е позната. Повечето хора са наясно, например, че стресът може да предизвика физически проблеми като разстроен стомах или, че депресията често боли физически.

Но изследвания сочат, че негативните емоции и мисли могат също да се свързват с други сериозни проблеми като сърдечни проблеми.

„Много негативни емоции като гняв, страх и фрустрация стават проблематични, когато се превръщат в по-трайна нагласа или в обичаен възглед за света”, обяснява д-р Емилиана Саймън-Томас, научен директор на Greater Good Science Center в Бъркли.

Цинизъм - може ли да повлияе

Да вземем например цинизма: Изследване от 2014 г. свързва високите нива на цинизма (т.е. общо недоверие към хората и техните мотиви) с по-висок риск от деменция, сравнен с тези, които са по-доверчиви, дори след като се отчитат други фактори като възраст, пол, някои здравни проблеми, пушене и др.

Този начин на мислене може също да причини проблеми със сърцето. Проучване от 2009 г. взима данни от близо 100 000 жени и открива, че повечето цинични участници са по-предразположени към сърдечни проблеми, отколкото по-малко циничните.

По-песимистичните жени също имат по-висок шанс да умрат, в сравнение с тези, които са били по-оптимистични.

Враждебността е вредна и за вас

Друго лошо отношение, което се свързва със здравословни проблеми, е враждебността.

Според проучване, публикувано през 2014 г. във в. Stroke, хора, които са недружелюбни, както и тези с хроничен стрес и депресивни симптоми, са подложени на по-висок риск от сърдечен удар от по-милите и дружелюбни хора.

Депресия - крайният вариант

И накрая, има такъв тип депресия, която е сериозна диагноза, която може да има резултати далеч по-сериозни от тъга и загуба на апетит.

Тя е свързана с диабет тип 2, сърдечен удар и дори по-голяма вероятност от инвалидност в късните години. (Това е още една причина защо е толкова важно да потърсите квалифицирана помощ от специалист за депресията).

Нашите мисли и емоции имат широк ефект върху процесите в тялото ни като метаболизъм, освобождаване на хормони, имунната функция.

Има теория, че, когато сте стресирани или депресирани, нивата на кортизол се повишават, като правят имунната ви система по-малко резистентна на възпаления, което може да доведе до заболявания след време.

Също така е възможно тези хора, които се чувстват зле – депресирани, стресирани, цинични или др. – да пушат или да пият алкохол или да са по-малко физически активни. Освен това е възможно негативните емоции да бъдат ранен симптом на здравословен проблем, а не причина.

Въпреки всичко, не губете надежда

След всичко казано до тук, все пак има светлина в тунела – просто да промените гледната си точка и нагласа и така да подобрите здравето си. „Знаем, че невронните пътища се променят всяка минута през целия ви живот и че мозъкът ви генерира нови клетки.

И че тази неврогенеза не само се асоциира с формиране на нови спомени, но и със стабилност в настроението”, казва Саймън-Томас.

Специалистите са окуражителни – вие имате контрол върху вашето поведение и респективно върху това да се чувствате здрави и добре. Или казано по друг начин „Ние можем да бъдем съзнателно целеустремени към това да променим навиците и привичките си, за да водим един по-целесъобразен живот”.