Свикнали сме в класациите за най-успешни хора да срещаме имената на утвърдени и известни бизнесмени и предприемачи. Но кои са младите хора, успели да се докоснат до успеха, още преди навършване на 30-годишна възраст? Ето какво показва класацията на престижното издание Forbes:

1. Шайза Шахид (24)

Когато Малала Юсафзай, младата пакистанка, която дръзна да се застъпи за правата на момичетата за образование, бе застреляна от талибаните през 2012 година, Шахид, която се среща с Малала през 2009 г., се качва на самолета. „Когато бях до нея, тя се събуди и каза: Искам да продължа кампанията си.“ – споделя младата девойка.

И така, тя превръща своята активност в действия, като основава фонда "Малала", който има за цел да превърне визията ѝ за образованието на младите момичета в реалност.

Към днешна дата фондът разполага с 400 000 долара, половината от Световната банка, другата половина от Брат Пит и Анджелина Джоли. През 2014 излезе документален филм за живота и дейността на Малала, заснет от Дейвис Гугенхайм.

2. Чейс Адамс (27)

Неговият сайт Watsi е първият сайт за набиране на средства, където донорите могат директно да финансират високопрофесионална медицинска помощ за хора в нужда. До 2012 година компанията набира 2 милиона долара за пациенти, които отиват директно при над 1000 нуждаещи се в над 16 страни.

3. Кемал ал - Асмар (29)

Създава първата доброволческа мрежа в арабския свят. Кемал, който работи като уеб разработчик, създава сайта от нищото. От 2009 насам на него са поместени над 650 доброволчески инициативи и повече от 900 социални събития. Досега са се записали за участие над 21 000 младежи.

4. Езла ал Шафей (27)

Тя основава онлайн форума Mideast Youth, за да може да накара гласовете на дисидентите в Близкия изток и Северна Африка да се чуят още по-силно и да промотира социалната справедливост.

Компанията създава уеб и мобилни приложения, включително CrowdVoice.org. Наред с това, Mideast Youth поддържа mideastunes.com, онлайн платформа за музиканти активисти.

5. Марк Арнолди (27)

Той ръководи организацията Nyaya Health, която осигурява медицинска помощ в бедните земеделски райони в Непал. Организацията създава евтина, система за медицински грижи, основана на базата на общности и работи директно с правителството на Непал за разпространението и приложението на тази система.

Арнолди се надява да може да разпространи модела из цялата страна. Неговата организация е един от най-големите работодатели в региона – повече от 98% от служителите са местни.

6. Кристофър Атежека (29)

Едно от най-големите препятствия пред медицинските грижи и услуги в Уганда е транспортът. Над 87% от жителите на страната населяват селски и земеделски райони, средно отдалечени на 5 до 10 мили от центровете за медицинска помощ.

Компанията на Кристофър произвежда линейки на велосипеди и мотопеди и ги разпределя по местните болници и правителствени клиники. В резултат на това над 10 000 души могат да получат по-бърза медицинска помощ.

7. Клара Бренър (28)

Тя е съосновател на Tumml, компания, която работи за ускоряването на развитието на млади фирми и начинания, фокусирани върху градската иновация.

Посредством своята четири месечна програма, младите компании получават подкрепа, финансиране и услуги, които им позволяват да увеличат растежа на своя бизнес. Компанията предлага ключово финансиране в замяна на справедливост.