Жители на столичния квартал „Младост“ излязоха на протест, след като от администрацията ги изненадват неприятно с новината, че предстои преместването на Центъра по наркомании в района, в който живеят.

Клиниката, която се грижи за наркозависимите се мести от дългогодишната си локация на ул. "Пиротска" в двора на УМБАЛ "Света Анна", съобщава bTV в свой репортаж от сутрешния блок.

Жителите на „Младост“ споделиха пред камерите, че имат огромни притеснения за децата си. По техните думи бъдещият център за зависими е само на броени метри от входовете на жилищните сгради, както и градинките и площадките на които децата им играят.

Хората, повечето от които са родители на подрастващи деца, са повече от загрижени, че в непосредствена близост има детски градини и училища.

Родителите разказаха, че с оглед на сигурността на децата си са има забранили да преминават покрай клиниката.

Вече има подадени оплаквания за разбити мазета и автомобили, което жителите на квартала свързват с пациентите на клиниката.

Разбити мазета и празни шишенца от метадон

Притеснените родители разказват, че вече са започнали да намират празни шишенца от метадон.

На един от присъстващите са откраднали радиото на колата, като за целта тя е била разбита. Разбитите мазета са довели до изчезването на различни ценности, сред които и скъпоструващи велосипеди.

Според хората мястото не е подходящо

Протестиращите жители на „Младост“ казаха, че нямат нищо против центъра за зависими, но са категорични, че мястото му не е избрано правилно.

Те искат да се обсъди с представители на районната администрация как е избрано точно това място и най-вече защо не е имало обществено допитване и обсъждане, преди всичко да се случи и те просто да разберат какви са новите им съседи.

Представител на недоволните граждани заяви, че от тяхна страна има пълно разбиране за нуждите на наркозависимите от лечение и грижи за ресоциализацията им.

Но наред с това те няма как да се съгласят с решението на Столична община да построи центъра в „Младост” без съгласието и консултацията на живущите в близост.

Според тях има по-удобни и най-вече подходящи места в София, където могат да бъдат настанени пациентите.

В предаването на живо се включи и директорът на държавната болница за лечение на наркомании и алкохолизъм д-р Владимир Николов, който обясни, че се чувства омерзен от случващото се.

Той обърна внимание на факта, че няма състрадание, нито солидарност към борещите се със зависимости.