Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев участва активно в събитията, които са част от календара на Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“. Той присъства на връчването на Годишните отличия за принос към донорството.

В речта си към присъстващите той заяви, че трябва да почитаме паметта на донорите, да благодарим на техните семейства и разбира се да ценим усилията на всички медицински екипи, реализирали донорски ситуации и последвалите трансплантации.

Благодарности и поклон за семействата на донорите

Кирил Ананиев използва случая да се обърне към всички семейства, които са загубили свой близък, но наред с това са успели да вземат правилното решение и да дарят органите му.

Той благодари и добави, че от името на всички, които са получили втори шанс за живот, трябва да се преклоним пред благородството на семействата на починалите.

Високо бяха оценени и усилията на всички лекари, ангажирани в областта на донорството и трансплантацията, които със своя професионализъм са гордост за българската медицина.

Добрината им според здравния министър ще се помни завинаги и дава основания да смятаме, че вярата и надеждата никога няма да умрат.

41 души са преминали различни трансплантации

Бяха връчени отличия на девет семейства, които са се съгласили да дарят органите на своите близки. По този начин 32 български граждани и 9 чужденци са получили втори шанс за живот.

Други 46 отличия бяха връчени на лечебните заведения, координаторите по донорство и медицинските екипи, благодарение на които тази година у нас успешно бяха реализирали 14 донорски ситуации и извършени 32 трансплантации.

По време на събитието бяха отличени ръководителите и екипите на трансплантационните центрове – Военномедицинска академия, УМБАЛ „Александровска“, УБ "Лозенец" и УМБАЛ „Св. Екатерина“.

Специални благодарности бяха изказани и на директорите на всички големи болници, които поемат тези случаи.

На церемонията присъстваха председателят на Комисията по здравеопазване в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова, представители на Българския червен кръст – партньор на Министерството на здравеопазването и ИАМН в Кампанията „Да. За живот!“, както и представители на различни медийни партньори и организации.