По последна информация, актуална към 5 април 2020 година, повече от 1 200 000 са официално диагностицираните с коронавирус по света. Статистиката сочи, че 66 000 човека са починали от болестта, но 250 000 са излекувани.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи предупреждение към народа си, че тепърва предстои на Америка да се сблъска с най-тежкото.

В Съединените американски щати потвърдените случаи са 312 000. 8 500 са починали, от които само в събота 1 344.

Ню Йорк е най-засегнатият щат, където са се регистрирали стряскащите 40 на сто от всички смъртни случаи.

Според мрачната прогноза на президента Тръмп, тази седмица ще е най-тежката заради масовата смъртност, която ще настъпи.

Ситуацията в Европа

В началото, Великобритания бе най-спокойна и либерална откъм поставяне на различни забрани и ограничения. Това бе и страната, която дори подцени разпространението на коронавируса.

Към днешна дата обаче, нещата седят коренно различно. По актуални статистики, жертвите на островната държава може да достигнат от 7 000 до 20 000. Само през последното денонощие 621 човека са издъхнали.

Неделната топлина излъга много англичани и парковете бяха пренаселени от хора, излезли, за да се порадват на хубавото време.

Министърът на здравеопазването реагира светкавично на тези граждански своеволия и пред медии изяви публично негодуванието си: „Ако не искате да предприемем по-строги мерки и да забраним всякакви дейности извън дома ви, трябва да спазвате правилата!“.

Поглед към Италия

Във Ватикана отекнаха думите на папа Франциск, с които той отслужи литургия по повод Цветница.

Обикновено литургията е наблюдавана от хиляди души на открито. Този път обаче, литургията бе стряскащо различна и необичайна.

„Днес пред драмата на пандемията, пред толкова много измамно сигурни неща, които рухват, пред толкова неоправдани очаквания, пред чувството за самота, което свива сърцата ни, Исус казва на всеки от нас: Кураж, отвори сърцето си за моята любов. И ще почувстваш божията утеха, която ще те подкрепя“, каза папа Франциск на богослужението.