Вчера, на 8-ми април в САЩ, Канада и Мексико милиони се събраха, за да наблюдават слънчевото затъмнение. Пълното слънчево затъмнение, започна вчера в 21:07 часа наше време и продължи около 4 минути и 9 секунди.

Пълните слънчеви затъмнения са явления, които се случват, когато Луната заеме позиция между Земята и Слънцето и закрие светлината, която идва от Слънцето през деня. Въпреки че Слънцето е стотици пъти по-голямо от Луната, това че се намира 400 пъти по-далеч от нея дава възможност на феномена да се случи и тези две небесни тела да изглеждат сходни по размер.

Затъмнението бе и сред най-интересните астрономически явления за годината и предизвика бурни реакции на вълнение, но и на притеснение сред множество хора. Около 32 милиона души се събраха, за да гледат уникалното явление, като сред тях имаше и български професионални и любителски астрономически екипи, специално пътували до местата, където се наблюдава.

Събитието бе видимо първо от Западно Мексико, а след това премина през територията на цели 15 щата – от Тексас до Мейн и приключи в Канада. Събитието предизвика такъв интерес, защото рядко се случва на места, на които живеят толкова хора.

Слънчевите затъмнения се случват на всеки 11 до 18 месеца, но обикновено са в райони без или с малко население. За последно слънчево затъмнение в САЩ бе наблюдавано през 2017 г, а следващия път когато ще се случи за хората, живеещи от едното до другото крайбрежие на САЩ е през 2045 г.

На нашата територия, в България бяхме свидетели на пълно слънчево затъмнение през август 1999 г, а следващото ще бъде чак през 2081 г.

Преди слънчевото затъмнение бе обявено извънредно положение в Северна Америка

Междувременно няколко дни преди затъмнението настъпи паника сред жителите на Северна Америка. Хората масово се запасиха с вода, храна и гориво, а град Ниагара Фолс в Канада обяви извънредно положение заради очакваните тълпи от хора на място.

В Източна Канада предприеха мерки за учениците, като обявиха деня за неучебен, опасявайки се от евентуални негативни последици за децата. От училищата изказаха притеснения, че учениците могат да увредят очите си, гледайте директно към слънцето или да се приберат на тъмно у дома.

Въпреки тези опасения от НАСА се изказаха преди затъмнението, че единственият момент, когато е безопасно да се гледа към слънцето без защита на очите, е по време на пълното слънчево затъмнение. Безопасни са кратките моменти, когато Луната напълно спира слънчевата светлина и светлината не се вижда.