Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Допълнителният милиард за борба с последствията от коронавируса - вече с ясен и конкретен разчет. Над 250 милиона лева ще се влеят в системата на здравеопазването с обещанието за по-високи заплати за медиците, които са били на първа линия в борбата.

Бонуси за медицински работници и полицаи

Удължава се и срокът, в който ще се изплащат допълнителните 1 000 лева към заплатите.

"До края на 2020 г. в системата на българското здравеопазване ще влезе допълнителен финансов ресурс в размер на над четвърт милиард лева. Ще има увеличение на заплатите на медиците на първа линия в борбата с COVID-19 с 30% от 1 август до края на годината. Това ще рефлектира върху 6 000 души". Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Ще се отпусне финансиране за апаратурното оборудване на здравната система. Парите са предвидени за закупуване на апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти.

Това стана ясно още по време на пресконференция в Министерството на здравеопазването.

"Ще има увеличение на средствата по Наредба 3. Ще бъдат отпуснати 11,3 млн. лв. 9,5 млн. от тях ще бъдат за 44 болници със структури, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, включително такива с COVID-19", каза още проф. Ангелов.

"За общинските болници до края на годината ще бъдат отпуснати 19 млн. лв., които ще се разпределят между над 70 лечебни заведения.", посочи още той.

Ще има увеличение на клиничните пътеки със средно 10%

"Има изключително недофинансиране на някои пътеки, където този процент ще бъде по-висок, а при по-добре финансираните – по-нисък", обясни здравният министър.

Ще се отпускат и обещаните туристически ваучери, които на стойност 210 лв. за медиците на първа линия в борбата с COVID-19.

"Те ще осигуряват 7 нощувки в държавни структури в системата на туризма. Това ще струва 15 млн. лв.", посочи той.

"До момента Министерството на здравеопазването е закупило 317 апарата за дихателна реанимация. Предстои те да бъдат разпределени между университетските болници. Ще бъдат закупени и 133 такива апарата за общински болници", съобщи още министър Ангелов.

В НЗОК също ще се действа сериозно. До края на календарната година ще бъдат отпуснати 126 млн. лв. допълнително, като те ще бъдат достатъчни за увеличение с 10% на всички дейности, свързани с лечение на пациенти в болничните заведения.

Ето, че правителството спази своята част от уговорката и обещанието е изпълнено. Кога ще бъдат изплатени всички обещани неща, все още не се знае.