Екоминистърът Емил Димитров сподели своето мнение, че хората трябва да могат да стигнат спокойно до работа без да се съобразяват с разни прищевки на няколко човека в столицата, които са решили сутринта да бездействат по улиците.

Мнението му относно протестите

„Позволяваме на 20 души да блокират 100,000 софиянци. Хората не могат да отидат на работа и да заведат децата си на детска градина.”. Толкова люто коментира екоминистърът Емил Димитров ситуацията с протестите в София.

„Нали имаме избори, нормален ред, по който правителството се избира. Последните избори са дали това разпределение. Има хора, които не им харесва управлението и искат да има предсрочни избори, ами ако пак не му хареса след това – до кога ще бъдем без управление? Това не трябва да се случва." – бе категоричен министърът на околната среда и водите.

„Смятам, че кметът на София като дава разрешение за митинг, трябва да обяви ясно, че след изтичането на даденото време, останалите жители трябва да могат спокойно да отидат на работа. Градът не може да спре”, категоричен е Димитров.

По неговите думи правителството на България ще издържи мандата до неговия край.

Какво правим с язовирите

Той коментира и откритите критично ниски нива на част от язовирите по нашите ширини.

„Няма да допусна водна криза като тази, която беше в Перник. Като министър, мое задължение е да осигуря водата за питейно-битови нужди на хората.

Всички язовири, от които се точи по какъвто и да е повод имат критичен минимум, както знаете. Язовир „Ястребино“ съвсем скоро ще стигне до онова ниво, от което ще пазим водата само и единствено за гражданите.

Абсолютно същото нещо важи за Камчия, имаме вода за пиене за 2 години напред ако я пестим сериозно, а в Тича имаме само за една година и половина.", поясни екоминистърът пред медиите.

„От началото на годината обяснявам на земеделците, че трябва да намерят алтернативни източници за напояване. Ще преминем в режим само за питейно-битови нужди в конкретните язовири.

Гражданите на България ще имат вода, но ако не падне дъжд ще има проблем със земеделците. Съчувствам им, но трябват дъжд и сняг, за да има реколта.”, поясни той.

Критично ниските нива на водата в някои от язовирите е една от най-актуалните теми, които вълнуват гражданите. Министрите се стремят да не дават изключително конкретни отговори.

В същото време, водата не е единствената стихия. Огънят съсипа хиляда декара гора и сухи храсти и треви.

Изгоряха при голям пожар край Симеоновград. Само бързата намеса на пожарникарите е попречила на пламъците да стигнат до жилищни постройки.