Сериозен проблем при работата по досъдебните производства, свързани с нелегалните мигранти. Оказва се, че голяма част от пресеклите турско-българската граница без документи посочвали, че са родени на една и съща дата и в един и същи град, обикновено в Сирия. Всичко това създава сериозни трудности при установяването на истинската им самоличност.

Според Мария Маркова от Районна прокуратура – Бургас мигрантите попълват декларация за установяване на самоличността.

"В нея те удостоверяват своите имена, дата на раждане и родина, щом нямат документи. Това касае наказателната отговорност на лицата – дали са пълнолетни или непълнолетни.

Когато имаме съмнение за верността на попълнените данни, започваме изготвяне на съдебно-медицинска експертиза на база образна диагностика.", обясни тя.

Разбиха организирана престъпна каналджийска група

По думите ѝ при нужда се търси съдействие от Интерпол или Службите за оперативно международно сътрудничество.

"Последният случай е от почивните дни. Касае се за група, определили се като афганистанци, водачът на превозващия ги тир е немски гражданин от турски произход. Лицата са записани на една и съща дата в една и съща година.", заяви Маркова.

Относно инцидента, при който загинаха двама полицаи в гонка с мигранти, тя каза, че предстои повдигане на обвинения на шофьора на автобуса и за други провинения, а в момента се води разследване.

„Политическите сили трябваше да дадат ясен знак и да кажат какви политики искат да зададат в бюджета”.

Така Любомир Каримански, съветник на служебния министър на финансите, коментира решението на служебния кабинет да не внася проектобюджет за 2023 година въпреки трите вариантите, които беше направило.

Във вторник изненадващо по време на изслушването си в пленарна зала, министър Росица Велкова каза, че няма да бъде внесен нито един от тях. Според нея бюджетът трябва да се изготвя от редовно правителство.

Това решение беше разкритикувано от ПП, БСП и ДБ, а останалите партии одобриха този ход.

Ще има ли по-добра доходност в държавата

Росица Велкова: Не очакваме по-добра доходност, напротив – тя ще се влошава

„Преди по-малко от 2 месеца по БНР г-жа Нинова предупреди служебното правителство да не прави бюджет за следващата година. Как така след 2 месеца реши, че министърът на финансите трябва да бъде отговорен и да предложи бюджет?”, попита Каримански.

Той е категоричен, че експертите в служебното правителство са положили неимоверни усилия, за да предложат бюджет.

„Първо работехме с параметри, които са за това бюджетът за 2022 да бъде удължен, да бъде запазена политиката му в новия бюджет. Но това касае и промяна на част от някои политики, които ще влязат през 2023 г.”, каза Каримански.