Ловец на 47 години е бил нападнат от мечка в Стара планина. Мъжът е настанен в старозагорската болница с тежки наранявания. Инцидентът е станал в неделния ден, по обед.

Ловецът бил въоръжен с карабина и дебнел района над павелбанското село Търничени за появата на подгонени от колегите му диви прасета. Неочаквано мечката се появила и го нападнала.

Мъжът споделил, че животното се изправило на задните си лапи и по този начин било повече от лесно да го събори на земята.

Ухапванията са дълбоки, но реално мечката не е искала да го убие, защото след малко оставила ловеца и се оттеглила в гората.

Тежки ухапвания по цялото тяло

Нараняванията са в областта на цялото тяло. Лекарите от болницата в Стара Загора са обработили раните, които са в областта на рамената, слабините и бедрата.

По думите на лекуващия лекар мъжът е имал голям късмет, защото част от ухапванията са само на сантиметър от бедрената артерия.

При разкъсването й шансовете му за оцеляване са минимални и вероятно е щял да почине на път за болницата.

Ловецът разказал на лекарите, че само секунди, след като мечката го оставила, той успял да подаде сигнал на спешния телефон 112.

Едва след това сигнализирал към другарите си, които са част от ловната му дружинка.

Няма опасност за живота на ловеца

Благодарение на съвместните усилия на всички, само час след нападението мъжът е транспортиран в болнично заведение, където му е оказана спешна помощ и са извършени спешни хирургически интервенции.

Лекарите съобщават, че няма опасност за живота на мъжа и възстановяването му ще е пълно.

От Ловно дружество „Сокол“ в Казанлък, в което членува 47-годишният ловец съобщиха, че това е поредното нападение на мечка срещу ловци от региона.

Те изтъкнаха, че няколко пъти са правили постъпки за отстрел на различни мечки, но така и не са получили нужните разрешения.

По случая се изказа и кметът на село Търничени Ахмед Ходжа, който разказа, че преди няколко години е имало сходен случай.

Тогава нападението отново е било над ловец, но властите са разрешили отстрела на мечката.

Според ловците от ловната дружинка, мечката е била подплашена от лая на кучетата. Те добавят, че поради задържалото се топло време, животните все още не са заспали зимния си сън.