Без значение кога ще приключи цялата тази сага с коронавирусната инфекция по света, курортният град Банско си беше един от най-потърпевшите през целия период на карантината.

Сега градчето отново влезе под светлината на прожекторите след като премиерът на България Бойко Борисов сметна за нужно да даде поредна заповед.

„Отивайте в Банско да тествате!“

Премиерът бе категоричен, че от днес ще започне масово тестване на банскалии. Това съобщи лично той на брифинг в Министерския съвет.

Според неговите думи, до момента в света няма лекарство, което да бори успешно коронавирус и затова се продължава с тежките мерки по ограничаване на заразата му.

"Приемаме, че Банско е огнище. Затова ще направим масово тестуване. Бързите тестове тук са от полза, защото показват дали хората имат антитела.

Щабът съм го назначил аз. Те дават съвети, правителството взима решения. Разпоредил съм днес да се правят масови тестове в Банско", разясни Борисов.

Друг изявен български герой в борбата срещу заразата проф. Тодор Кантарджиев също даде мнението си по въпроса с масовите тестове.

"Тъй като имаме данни за развитието на заразата в Банско, по разпореждане на премиера ще се направи изследване, за да се види имат ли хората изграден имунитет и дали са били контактни със заразени", обясни проф. Тодор Кантарджиев.

България за света и светът за България

С думите си на тема братство, Борисов бе необичайно сантиментален и показа твърда готовност за това, че България ще помага на страните си в съседство.

"Знаете, че за първи път японският премиер дойде на гости в България при мен. Те включиха и България в своя списък.

Оказа се, че българската индустрия произвежда в пъти по-качествени стоки от други империи дори. Сега, когато дарим, се приема за красив жест и се помни дълги години.

Казал съм да се направят за братята ни в Северна Македония и да им се пратят 100-тина облекла.

Лесно е да кажем, че сме братя, но се вижда дали е истина, когато ни е трудно и можем да помогнем", заяви премиерът Бойко Борисов.