На вчерашния брифинг в Министерския съвет, премиерът на България Бойко Борисов не успя да скрие възмущението си от „глупостта“, която са разпоредили директори и управници на Българската банка за развитие.

Скандалът се завъртя около това, че от ББР са отпуснали кредити на стойност над 70 млн. лв. на фирма, занимаваща се с колекторска дейност. Още вчера вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че „това не звучи добре“.

Излиза така, че банката стартирала самостоятелна програма, която е извън 700-те милиона лева, които правителството гласува преди няколко дни. Това ядоса премиера Борисов и компания и присъдата не закъсня.

Присъдата за БРР

"Възмутен съм от това, което направи ББР. Понеже и финансовият министър Владислав Горанов ми каза, че с него никой не се е консултирал, и с министъра на икономиката, който е принципал на тази банка - също.

Разпоредил съм изпълнителен директор и борд да бъдат незабавно освободени. Нито аз съм знаел, но не ми отива да го кажа, защото банката действа.

За народа това е държавна банка. Министърът да свиква борда и да освобождава всички в нея", държеше да каже премиерът.

Подробности около случая

БРР е една от първите в Европейския съюз финансови институции, реагираща с абсолютно самостоятелна програма с цел подкрепа на бизнеса.

Стоян Мавродиев, заемащ поста главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие, заяви:

„Програмата, която днес обявихме, е една от първите в Европа. Тя ще засегне основно микропредприятия и компании, които да продължат да работят.

И други банки се готвят да обявят подобни мерки. Ще се отпускат кредити с максимален размер до 48 800 лева и 2 години гратисен период.

Подаването на искането за кредит ще става по електронен път. Тази програма е подкрепена от Европейската инвестиционна банка“

Според изпълнителния директор това е важно решение от институция с важна роля. По думите му ББР полага усилия да подкрепя мерките на правителството.

Вчера всичко около това решение изглеждаше розово и весело. Г-н Мавродиев дори спомена, че съветът на директорите още преди 10 дни е взел решението заплатите да се даряват на медицински заведения.

Е, от днес те вече са без работа след решението на премиера Борисов.