Невиждана досега чистка се извършва в Генералната дирекция „Борба с организираната престъпност“, алармира Fakti.bg, позовавайки се на източници на Фрог нюз.

От днес до утре е наредено на всички служители на ГДБОП от София и страната да подадат заявления за преназначаване, като целта е да се разчистят по най-бързия начин всички служители, които са неудобни за отиващата си вече власт.

В същото време трябва да останат само тези, които са близки до главния прокурор на републиката Иван Гешев.

Кой ще засегне чистката в ГДБОП

На служителите на тайната служба е обяснено, че след като подадат своите заявления те ще получат „да“ или „не“ като отговор, като положителният отговор означава, че те ще продължат да работят в службата, докато отрицателният такъв означава, че те ще са освободени от длъжност.

Според цитираните източници чистката се прави максимално бързо, докато все още настоящата власт има възможността да се окопае и защити срещу потенциални разследвания срещу нея, както и за да има лостове, през които да влияе върху бъдещите резултати на изборите и да получава ексклузивна информация, до която никой няма достъп.

Чистката в ГДБОП – не толкова изненадваща новина

Макар и настоящата чистка да е с огромни мащаби, истината е, че тя не е нещо ново, тъй като постепенна чистка в ГДБОП започна още с началото на миналогодишните протести срещу властта и главния прокурор Иван Гешев.

Само в рамките на няколко месеца през 2020 година са сменени всички шефове на отдели и началник-сектори в ГДБОП. На техните позиции, естествено, са поставени „верни“ хора.

Според различни информации, подобна чистка очакват и други ключови институции като ДАНС, структурите на МВР, както и тези на държавното разузнаване.