Статистически данни от началото на 2020 г. показват понижение в извършването на всякакъв вид престъпна дейност. Това заяви гордо пред медиите вътрешният ни министър Христо Терзийски.

„Намаляването е при кражбите и измамите. Наблюдаваме, обаче същото ниво на престъпна дейност при домашното насилие, в сравнение с 2019 г. Всичко останало върви надолу.”, добави министърът.

Коментар относно грабежа в София

Той коментира и опита за въоръжен грабеж на магазин в София, при който жена нахлу в магазин на голяма хранителна верига, насочи пистолет в слепоочието на касиерката и поиска оборота.

Министърът посочи, че жената е на 34 години и е без регистрирани криминални прояви.

„Характерното за случая е, че тя не е предприела мерки, за да се дегизира. Задържана е за 72 часа и ще бъдат назначени психиатрични експертизи.

Нямаме данни да работи някъде, вероятно е безработна. Причините и мотивите се изясняват.

Оръжието е било газово и законнопритежавано, на неин близък.”, поясни Терзийски и добави, че обясненията не извършителката за деянието ѝ не са достатъчно адекватни.

Министърът обърна внимание и на случая, при който рецидивист се представи за касиер и открадна част от пенсията на възрастен мъж в София.

„Задържаният много скоро е излязъл от затвора и към настоящия момент сме документирали два случая, извършени от него. Мисля, че ще си получи заслуженото този път.”, добави Терзийски.

Терзийски обясни, че икономическата ситуация в страната се отразява на криминогенната обстановка.

„Нормално е когато намаляват доходите на хората, ако имат самосъзнание и нямат престъпна наклонност, да спазват правилата в обществения живот. Има, обаче и такива, които ще изпаднат в безизходица, и може да извършат нещо.”, поясни той.

Министърът, обаче беше категоричен, че няма как да има полицай във всеки търговски обект.

„Предстоят празници и ние искаме да сме там, където има много хора, за да спазваме обществения ред.”, добави Терзийски.

В същото време извън България

Полицията в Ню Йорк застреля въоръжен мъж, който произвел изстрели пред катедрала в Манхатън. Инцидентът станал в края на коледен концерт, когато хората започнали да се разотиват.

Чули се изстрели и полицаите, които охранявали събитието, веднага се намесили и застреляли мъжа. Той бил откаран в болница, където починал.

За щастие няма други пострадали.

Очевидци разказват още, че преди да бъде неутрализиран стрелецът крещял „убийте ме“. Катедралата Свети Йоан Богослов, пред която станал инцидентът, е една от най-големите в света.

Заради пандемията от COVID-19 коледният концерт се провел навън и присъстващите били много по-малко от обикновено. Това може би е основната причина за липсата на жертви.

"Той стреляше зад тази мраморна колона, просто ей така напосоки. Полицаите бяха сред зрителите и той стреляше по тях.

Наредиха му да хвърли оръжието, а той започна отново да стреля. Хората се разбягаха и настана блъсканица. Беше като на 11 септември.", казват очевидци.