Преди няколко дни френският президент Еманюел Макрон направи изказване за евентуално разполагане на войски на НАТО в Украйна. Това предизвика вълна от реакции на лидерите на западните държави.

Макрон направи това изказване в началото на седмицата в подкрепа на становището си, че трябва да се направи всичко възможно, за да се постигне победа на Украйна над Русия. Дори след бурните реакции, френският президент каза, че всяка дума от това негово изказване е била добре претеглена. Той коментира, че въпросът е достатъчно сериозен и той добре е обмислил предложението си.

Тези коментари от страна на президента на една от най-големите и влиятелни европейски държави разтревожиха лидерите на съюзниците на Франция. Повечето от тях подчертаха, че няма да изпращат войски на територията на Украйна.

По време на конференцията на европейските лидери се засегна темата за изпращането на западни сухопътни войски в помощ на Украйна. Въпреки че не се стигна до консенсус, според френският президент „нищо не трябва да се изключва“.

Външният министър на Франция Стефан Сежурне даде разяснение относно изказването на Макрон. Той подчерта, че западни войски могат да бъдат разположени в Украйна, но това не означава, че те ще вземат участие в конфликта.

Реакцията на лидерите на европейските държави

На срещата в Париж, германският канцлер Олаф Шолц отхвърли начинът, по който Макрон се изказа. Шолц коментира, че участниците на срещата са се съгласили, че нито европейските съюзници, нито страни членки на НАТО ще изпращат войски на украинска земя.

Малко след изказването на германския канцлер от Белия дом също потвърдиха, че САЩ няма да изпраща американски войски в Украйна. Говорителката на  Съвета за национална сигурност към Белия дом посочи, че Вашингтон ще помогне на Киев с финансова помощ с размер 60 млрд. долара.

Полският премиер също заяви, че Варшава няма да праща военнослужещи в Украйна. Чешкият министър-председател обобщи в реч пред чешкият парламент, че никой в Европа не възнамерява да изпраща войски на фронта.

Според него много от участниците в срещата на върха са единодушни, че въпросът повдигнат от френският президент няма да бъде обсъждан, поради причината, че темата е „неприемлива“.

Освен Полша, Чехия и САЩ и други държави отхвърлиха изказването на Макрон. Лидерите на Швеция, Германия, Словакия и Унгария вече дадоха своето становище, което посочва, че не са съгласни с френския президент.

Премиерът Николай Денков също заяви, че български войски няма да бъдат изпращани в Украйна.

По повод становището на френският президент, Кремъл отправи строго предупреждение, че участието на войски на западните съюзници може да доведе до разширяване на конфликта.