От Столична здравна инспекция съобщиха, че има 7 положителни проби за коронавирус в столичните квартали „Факултета“ и „Филиповци“. В следствие на това, от днес започва рязко затягане на мерките в двата ромски квартала.

Инспектори от РЗИ, придружени с полицейска охрана, стартират издирване на лица, които са били контактни с диагностицираните жители на кварталите. Вчера и днес продължава тестването на повече от 200 души.

От днес, 16 април, в полунощ влизането и излизането от кварталите ще се случва срещу служебна бележка през КПП-та. Вчера, при началото на акцията, под засилена полицейска охрана инспекторите от РЗИ – София пристигнаха в махалата във "Филиповци".

Инспекторите бяха въоръжени само със списък, съдържащ имена на хора, които трябва да изследват. Причината е, че се предполага, че са били контактни със заразени от коронавирус.

Преди резултатите да покажат своята стойност, инспекторите съставят и протоколи, с които принудително поставят лицата под домашна карантина.

Защо се случва всичко това?

Отговор на този въпрос бе даден от най-високо ниво:

"Това е във връзка с последната заболеваемост в тези райони. Повече от 200 души ще бъдат изследвани за два дена.

Няма пропуски, но има засилено полицейско присъствие и засилено присъствие от РЗИ", обясни пред медиите ген.-майор Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб и ВМА.

"Правим първо епидемиологично проучване, определяме кръга на контактните, освен това на място сега разпитваме, за да видим дали се разширява кръгът. Така си вървим и си вземаме проби и пак – допълнително правим проучването", обясни д-р Халова, главен инспектор от РЗИ – София.

„Възложили сме на полицията да създаде нужната организация, така че да се контролира вход и изход от кварталите.

Няма да може да се излиза освен в случаите, в които хората отиват на работа, което ще се доказва със служебни бележки.”, поясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

От общината са силно загрижени

Обичайните апели към спазване на карантинния период, както и на останалите мерки в борба с разпространението на COVID-19 продължават да се появяват в социалните мрежи. От общината вече съобщиха и мерките, които ще се вземат за прочистване на квартала.

"Допускат се хора само с лична карта, служебна бележка от работодателя или декларация. Повод за излизането единствено може да бъде ходене на работа или неотложен ангажимент като ходенето до личен лекар. Имаме КПП-та, които ограничават движението“, обясни Красимир Димитров от Столична община.