От днес маските на открито стават задължителни в град Кюстендил. Мярката ще важи до 21 февруари включително.

Градът вече премина границата от 300 заразени на 100 000 и затова Областният кризисен щаб на спешно заседание прецени, че мерките срещу COVID-19 трябва да бъдат затегнати.

Контрол и проверки ще се извършват в големите магазини. На нарушителите ще бъдат налагани сериозни санкции.

От щаба отчитат, че сегашната вълна се предава много по-бързо в сравнение с предишните. В момента под карантина в Кюстендил са 471 души, за последния месец в болница са били настанени 100 лица.

„Искрено се надявам да успеем да спазим новите правила. Мярката е въведена само на територията на Община Кюстендил, а не на цялата област.

Хора, които са със съмнение за коронавирус, ще могат да си правят бърз тест пред поликлиниките. Причината е, че лекарите се оплакват, че 70 % от идващите са положителни.

За момента мислим, че мерките са достатъчни и няма да се налага прекратяване на учебните занятия.”, заяви областният управител на Кюстендил – Виктор Янев.

Така действат и в цели държави

Френският парламент одобри днес удължаването на здравното извънредно положение в страната до 1 юни. Мярката беше приета с 278 на 193 гласа.

Въведеното през март миналата година здравно извънредно положение дава възможност на правителството да налага ограничителни мерки с голям обхват срещу коронавируса, включително действащия вечерен час от 18:00.

Новото удължаване на извънредното положение беше силно оспорвано и срещу него гласуваха депутати и от дясната, и от лявата част от политическия спектър. Във Франция се наблюдава увеличаваща се умора от рестрикциите.

Все повече ресторантьори призовават да им се разреши отново да отворят заведенията си. За отменяне на ограниченията настояват и ски курортите.

Училищата и детските градини в страната продължават да работят. Всички магазини с изключение на търговските центрове остават отворени. Вечерният полицейски час остава в сила.

Меркел иска да стигне и доста по-далеч

Германският канцлер Ангела Меркел иска затварянето заради разпространението на коронавируса да продължи до края на февруари, като се позова на участници в заседание на парламентарната група на нейната консервативна партия.

През утрешния ден Меркел и ръководителите на 16-те германски провинции се очаква да обсъдят дали е възможно да бъде разхлабен локдаунът, който е в сила от ноември и беше допълнително затегнат в средата на декември.

"Трябва да изчакаме до 1 март.", казала Меркел според присъствали на заседанието.

"Целта ми е да не се налага да коригираме по-нататъшни стъпки за отваряне с такива за затваряне.", аргументирала се тя.