Кризата на остров Самотраки, на които хиляди туристи се оказаха блокирани, заради липса на ферибот е към края си. Изявление на пристанищните власти на острова гласи, че за днес са планирани да пристигнат 5 ферибота, които да превозят туристите и автомобилите им, съобщава bTV, позовавайки се на информация от сайта на Министерство на външните работи.

През изминалите дни хората можеха да напуснат Самотраки с корабчета, но нямаше как да транспортират колите си, което на практика ги принуди да останат на острова до решаване на проблема.

Остарели плавателни съдове не могат да поемат потока на туристи

Вече няколко дена има затруднения с транспорта на хора и автомобили, след като единственият ферибот по линията Самотраки - Александруполис се повреди. Това провокира дебат относно преклонната възраст на плавателните съдове, обслужващи кратките разстояния до близките до континента острови.

Не малко българи сигнализираха още вторник, 6 август, че не са могли да си тръгнат. Освен, че се наложило да платят за допълнителни нощувки, хората се оплакват, че не могли да отидат на работа, като не за всички удължаването на отпуската било лесна задача.

Нает ферибот ще опитва да навакса

Към този момент фирмата оператор на ферибота Saos Ferries, с помощта на взет под наем ферибот, успя да извози хората, които чакат от най-отдавна до пристанището в Александруполис. Сред пътниците имало и не малко българи, но на острова все още много наши сънародници чакат решаването на проблема и завръщането си в България.

5 курса днес в посока Александруполис

За днес, 9 август, има планирани 4 курса на ферибота за пътници и един за автомобили. Часовете, в които те трябва да отплават натоварени само с пътници са 10:30 ч., 15:30 ч., 20:30 ч. и 01:00 ч. За 18:30 ч. от Самотраки за Александруполис е планирано да отплава и един ферибот, който може да превозва автомобили.