Климатът в България е с ясно изразени 4 сезона, на които през повечето време се радваме. Така имаме топла и зелена пролет, горещо и слънчево лято, мека есен и студена и снежна зима.

През лятото рядко температурите се покачват до екстремни нива, но дори и 35 градуса в градски условия могат да се окажат предизвикателство за хората.

Тук отново има специално предупреждения за възрастните хора, децата, както и тези с хронични заболявания.

Какво да правим и какво да избягваме, когато е горещо

На първо място трябва да избягвате слънцето. Опитайте се да не излизате в часовете, когато то е най-силно, а това е интервалът от 12 до 16 часа.

Ако случайно ви се налага да сте навън, то опитайте се да ограничите максимално престоя под директните слънчеви лъчи.

Приемайте достатъчно течности, за да избегнете обезводняването. Това е повече от лесно – само трябва да купите малка бутилка вода или просто излизайки от дома си да си налеете от чешмата.

Липсата на вода, в комбинация с жегите се отразява зле на цялостното ви състояние. Това, което може би ще усетите най-осезаемо е промяната в кръвното налягане.

Особено внимание трябва да обръщат хората с хипертония, но и тези с ниско кръвно може да усетят промяната в тонуса си.

Климатиците – помагат или вредят

Наличието на климатик може да ви осигури топлина през зимата и прохлада през лятото. Но, за да не излагате здравето си на риск се налага да спазвате определени правила.

Мнозина се изкушават да настроят температурата до 18 градуса, когато навън е 30 и нагоре. Това не само ще доведе до значително увеличен разход на ток, но и доказано е опасно за вашето здраве.

Големите температурни разлики оказват меко казано негативно влияние на здравето и състоянието ви. Когато прекарате няколко часа на ниска температура и след това излезете навън, където е горещо тялото ви изпитва огромен шок.

Така, че ако искате да се възползвате от климатика по един безопасен начин, препоръката е да направите амплитудата възможно най-малка.

Така, ако навън е 32 градуса, настройте работния режим за около 25-25 градуса. Така и вие ще се чувствате добре, без да ви е студено.

Но по-важното е, че при излизане навън тялото ви ще се аклиматизира по-лесно и значително по-бързо.