Кражба на бижута на стойност над 1 милиард евро е установена в музея „Грюнес Гевьолбе“ (Grünes Gewölbe), който се намира в центъра на немския град Дрезден.

Съобщение на немската полиция дава яснота за мащабите на установените липси и се окачествява като може би най-голямата кражба в следвоенната история на страната.

Престъпниците проникнали в музея и са откраднали безценни предмети, част от държавната колекция, сред които и антични бижута, както и вещи от съкровищницата на крал Август II Силни.

Разрушен трафопост спира алармата на музея

Според официалното изявление от разследващите към 5 часа сутринта близко разположен трафопост е бил разрушен и по този начин алармената система е била деактивирана.

Крадците използвали това и проникнали в музея през прозорец. Изчезнали са бижута и множество скъпоценни камъни.

Крадците са обрали само една витрина, като са взели три комплекта с диаманти, рубини и изумруди, изработени в началото на 18-и век.

По тях има десетки скъпоценни камъни, но стойността им не може да бъде изчислена, защото те не могат да бъдат продадени, каза генералният директор на дрезденските държавни колекции Марион Акерман.

Бижутата не могат да бъдат продадени цели

На този етап предположенията са, че откраднатите бижута ще бъдат предадени на частен колекционер или разфасовани на малки части, за да не са така разпознаваеми.

Охранителните камери на музея са заснели двама мъже, но не се изключва извън сградата да е имало техни съучастници.

От страна на музея „Грюнес Гевьолбе“ се извършва цялостна ревизия, за да се установи дали има и други липсващи предмети.

В залата с бижутата са заснети двама крадци. Възможно е да има и други участници. Полицията още не може да каже дали има и други липсващи бижута.

Ограбеният музей е построен през 16 век, а от 1723 година крал Август II започва да го използва, за да съхранява различни скъпоценности от епохата на Ренесанса и барока.