В Италия беше предприета крайна мярка във връзка с епидемията от коронавирус COVID-19 – цялата страна беше поставена под карантина.

Това обяви министър-председателят на страната Джузепе Конте по време на изявление в Министерски съвет.

Той поясни, че мерките за овладяване на епидемията от коронавирус, които бяха наложени в северните части на страната, ще влязат в сила за цяла Италия с незабавен ефект, считано от днес, 10 март.

Всички обществени събирания и пътувания в страната са забранени, а спортните състезания, включително футболната Серия „А“, са спрени до поне 3 април.

По думите на Конте тази крайна мярка е наложителна, за да бъдат защитени най-уязвимите хора в страната.

Кого точно засягат новите мерки

Конте посочи, че ще подпише незабавно указ, с който да разпореди забраните. „Нашите навици е необходимо да се променят и то още сега. Всички ние трябва да пожертваме нещо за доброто на Италия“, гласеше призивът на италианския премиер.

„Указът, който ще подпиша, може да бъде обобщен по следния начин: „Оставам си вкъщи“, подчерта Конте, уточнявайки, че „вече няма да има червена зона на Апенинския полуостров, тъй като цяла Италия се превръща в защитена зона“.

Сред призивите на премиера бяха и хората в страната да не пътуват, освен ако не е крайно наложително. „Стойте си вкъщи“, заяви той. В допълнение е обявена забрана на всякакви обществени събирания.

Нарушителите ще бъдат глобявани с до 206 евро и е възможно да бъдат осъдени на до 3 месеца затвор.

Едно от позволените неща остава пътуването до работа – за тази цел общественият транспорт ще продължи да функционира.

Удължава се отмяната на учебния процес в университети и училища до 3 април, а не до 15 март, както гласеше последната заповед.

Баровете и ресторантите имат разрешение да работят само при условие, че могат да осигурят поне еднометрова безопасна дистанция за своите клиенти.

Магазините също ще могат да работят, но подобно на заведенията те също трябва да осигурят поне един метър безопасна дистанция за клиентите си.

Средните и големи търговски центрове ще бъдат затворени през почивните дни и ще работят само през делничните.

Всякакви институции и обществена места като басейни, музеи, културни центрове, спортни зали, обществени бани и прочие са затворени.

Футболът също спира, бъдещето на шампионата неясно

Един от най-засегнатите сектори ще бъде този на спорта и в частност – футболното първенство на страната. Всички спортни състезания ще бъдат временно прекратени, поне до 3 април.

„Няма причина спортните събития и мачовете да продължат. Извинявам се на всички тифози, но ще се наложи да се съобразят“, коментира ситуацията Джузепе Конте.

„Мерките, наложени в неделя в най-тежко засегнатите области в Северна Италия, вече не са достатъчни“, подчерта италианският премиер.

Решението идва само дни, след като министърът на спорта на Италия Винченцо Спадафора призова за временно прекратяване на местното първенство.

Още в началото на епидемията от коронавирус в Италия бяха отменени няколко футболни срещи, което създаде пълен хаос в програмата, заради останалите ангажименти на водещите италиански клубове, като участията в Купата на Италия и Шампионската лига.

Не е ясно какво ще се случи с шампионата, след като наложената пауза е от приблизително цял месец, а редица футболни двубои ще бъдат отложени.

Допълнителна неяснота се внася и от предстоящото Европейско първенство, което ще се проведе от 12 юни до 12 юли и заради което футболният календар е допълнително притиснат.