Американското Федерално бюро за разследване проверява поредица от загадъчни автоматични обаждания, които призовават хората да останат вкъщи в деня на изборите, заяви служител на Министерството на националната сигурност.

Засега няма коментар от ФБР. Представители на щатските и местни власти съобщиха за най-малко две серии от автоматични обаждания. Целта и произходът им е неясен.

Експерти заявиха пред агенцията Ройтерс, че са объркани от една от сериите обаждания, които призовават гражданите да си останат по домовете, но не споменават изрично гласуването на изборите.

Това предизвиква "известно объркване в индустрията", съобщава Джулия Портър, която е вицепрезидент на компанията RoboKiller, бореща се с телемаркетинга и автоматичните обаждания и следи изкъсо кампанията.

Според аудиозапис на едно от обажданията, предоставен от компанията, синтезиран женски глас казва:

"Здравейте! Това е само пробно обаждане. Време е да си останете у дома. Не се излагайте на опасност и стойте вкъщи!"

Според Портър това обаждане е било изпратено милиони пъти през последните 11 месеца, но днес се е изкачило до пета или шеста позиция в списъка на нежеланите обаждания (спам). Според нейната компания то е стигнало до хиляди или десетки хиляди граждани на Съединените американски щати.

В Америка си звънят по телефоните, а тук се лекуваме

Управителят на пловдивската болница „Свети Мина“ стана доброволец в COVID отделението. Причината е повече от ясна – масовата липса на медици, които да обгрижват пациентите.

Лечебни заведения от цялата страна призоваха доброволци да се включат в работата. Такъв апел в социалните мрежи направи и шефът на лечебното заведение в Пловдив - Петър Петров.

„До кризата се стигна, тъй като в национален мащаб има дефицит на медици. Благодарение на апела вече имаме обаждания от студенти.

Те ще започнат работа като доброволци при нас. Координацията в отделението трябва да бъде на ниво, а управителят да следи нещата.

За щастие, до момента сме връщали само пациенти, които не се нуждаят от хоспитализиране.”, каза пред медиите шефът на лечебницата Петър Петров.

„В момента в клиниката има 16 пациента. Имаме нужда поне от още двама лекари и още две медицински сестри.

Някои от медиците работят твърде много часове.”, поясни дежурният лекар д-р Александра Иванова.

За последното денонощие новите случаи в Пловдив са 337.

Във Варна издъхват пред болници

Болен от коронавирус издъхна в линейката след едночасов престой пред Инфекциозна клиника. Случаят е от Варна. Докато екип на Бърза помощ чака пациентът да бъде приет, състоянието на болния се влошава и се налага да бъде извикан реанимационен екип, за да помогне.

Въпреки това, обаче пациентът издъхнал в линейката.

„До случая се е стигнало след 10-дневно лечение на пациента вкъщи. Той е бил много болен и се е лекувал с антибиотици у дома.“, обясни зам.-директорът на ЦСМП – Варна д-р Иван Здраков.