Премиерът на Република България Бойко Борисов възложи на своите колеги да бъдат направени промени в проекта на Закона за държавния бюджет за 2021 г. Те ще бъдат внесени от депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти между първо и второ четене на проектобюджета.

„Още сме сред най-стабилните 3-4 държави в ЕС. Но хората имат нужда от подкрепа.”, заяви Борисов.

„Досега разговарях с огнеборците. Общо 48,000 служители в системата на МВР ще получат 15% увеличение на заплатите. Това прави 231 млн. лева допълнително.”, заяви премиерът.

„В момента "нашата армия" - медиците, са под натиск. И обяви, че ще има постоянна месечна добавка в рамките на следващата година към индивидуалните възнаграждения на лекари, сестри и санитари.

Лекарите ще получават с 600 лева повече, сестрите - с 360 лв., а санитарите - със 120 лв. Мярката ще обхване 18 000 лекари, 20 000 професионалисти по здравни грижи и 12 000 санитари.

„237 милиона лева вкарваме в болниците, за да знаят за какво се бият.”, коментира премиерът.

Той припомни, че ще бъдат подкрепени и всички деца, за които от януари ще има надбавки, без значение какви са доходите на родителите им. За едно дете помощта ще е 50 лева, за две деца – 110 лева, за три деца – 165 лева, за 4 и повече деца – 185 лева.

Изобщо ще изплуваме ли във финансов аспект

„Справяме се. Апелирам и подавам ръка към всеки, който иска да изведем народа за няколко месеца. След април ще има ваксини и лекарства, вертикално нагоре ще се издигнем.”, каза Борисов.

„Дончев, Сачева, с „Обединените патриоти”, вкарайте предложенията веднага между първо и второ четене, гласувайте ги.”, нареди премиерът.

Има ли хора, които си вършат работата

В хода на онлайн съвещанието министър-председателят Борисов благодари на членовете на правителството за свършената до момента работа.

„Действително тази пандемия е много тежка. Съжалявам, че Радев продължава да разединява нацията.

Нужна е малко добрина, малко смирение, системите са напрегнати! Не ви вярват хората, иначе отдавна да сме си тръгнали.“, добави премиерът по отношение на опонентите си.

Премиерът Бойко Борисов лично е поел ангажимент за увеличение на възнагражденията на служителите на МВР с още 5%. Това означава, че от 1 януари 2021 година се предвижда ръстът на заплатите да е 15%.

Другият ангажимент към този момент е да се компенсират всички служители на пожарната, участвали в борбата с COVID-19, с идентични индивидуални финансови награди. Това съобщиха от Синдикат „Огнеборец” след среща с вътрешния министър.

„Това успяхме да договорим, подлежи на разговор с нашите колеги и ако те не са доволни, ще обявим протести. Получаваме половината от исканото”, казаха още от синдиката.