„Шокиращо, плашещо, ужасяващо.“

Така журналистка определя терористичната атака във Виена, която се случи в понеделник вечерта. При атаката въоръжен с автоматично оръжие мъж откри стрелба в центъра на града.

Убити са цели четирима души, ранените са над 20.

„Посъветвани бяхме да не излизаме от вкъщи. Виена е окървавена в този момент.”, заявява първоизточникът.

„Според експерта по тероризъм Томас Ригрер, Австрия не можеше вечно да е „Остров на богопомазаните”. Атаката от понеделник напомня на тази на коледния базар в Германия през 2016 г.

„В Австрия бяха свикнали на спорадични атаки с мачете или ножове. Но когато някой открие огън, това отваря дълбока рана в чувството за сигурност на хората.”, коментира журналистката.

Причините за терористичната атака

По думите от първо лице има различни фактори, за да се стигне до това нападение. Сред тях е това, че много хора от Австрия доброволно са се върнали по родните си държави, за да вземат участие в джихад, но впоследствие, обаче са се прибрали в Австрия.

Освен това, в страната имало джихадисти с тесни връзки в Босна. Търговията с нелегално оръжие била доста развита.

„Има много декоративни оръжия, тоест деактивирани автомати „Калашников”. Всеки с малко повече умения бързо може да ги оправи и да ги използва „по предназначение“”, обяснява журналистката.

Още от Европа

Унгария връща отново извънредно положение и полицейския час през нощта заради коронавируса. Целта на мерките е да не бъдат препълнени болниците, на фона на увеличаването на броя на заразените.

Извънредното положение, което позволява на правителството да управлява с укази, влезе в сила в полунощ. Премиерът Виктор Орбан е критикуван, че използва епидемията, за да затегне хватката си върху властта. Унгария е на трето място в Европа по брой починали на 1 милион жители след Чехия и Белгия.

Все повече наложени мерки

Европейските държави продължават да налагат сериозни мерки, за да спрат разрастването на втората вълна на пандемията. Часове след нападението във Виена, в Австрия влязоха в сила редица ограничения.

Коледният базар в столицата няма да се състои. Въвежда се и официален всеобщ вечерен час от 20:00 до 06:00 сутринта.

Вторият по големина град в Гърция - Солун и северната провинция Серес са под локална блокада. Жителите на тези райони могат да напускат домовете си за работа или по медицински причини.

По официална статистика пандемията от коронавирус е отнела живота на около 1,2 милиона души по света. Заразените са повече от 46 милиона.

„Докато много държави поставиха COVID-19 под контрол, случаите в някои държави в Европа и Северна Америка продължават да растат. Това е пореден критичен момент за действие.

Пореден критичен момент, лидерите да се намесят. Пореден критичен момент хората да се обединят в името на общата цел.

Използвайте възможността. Не е твърде късно!

Имаме роля, която трябва да изиграем в прекъсването на заразата и видяхме, че това е възможно.”, заяви директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус.