Скандална агресия между ученици в центъра на Пловдив разбуни духовете в социалните мрежи. Няколко деца са с леки наранявания след размяна на удари, ритници и замеряне с яйца.

Наложила се е и намесата на полицията, за да се предотвратят по-сериозни инциденти. В основата на конфликта се оказа непоносимост към хора с различна сексуална ориентация.

Организаторът на протеста е 14-годишно момче. На какво, обаче, ни научи този случай, какво ни показа?

Случаят сочи към това, че подрастващите са хомофоби.

Ето какво казват очевидци на случилото се

„Имаше над 50 момчета, някои бяха и доста интелигентни. Опитах се да разговарям с тях.

По думите им градинката е за майки с деца, а не за хора с различна сексуалност. Разбрахме, че са се организирали в Instagram.

Мятаха яйца, пръчки, павета. Имаше ранени момичета, а едно от тях припадна.

Полицията се отзова почти веднага. После дойде и жандармерия.

След като ги изгониха, момчетата тръгнаха към площад „Съединение”. Там са наплюли други момичета.”, разказа една от свидетелките на случката.

По думите на друга, момчетата са били част от футболни агитки, които реално са нажежили обстановката на мястото.

Пред медиите говори психиатърът д-р Веселин Герев, обясни какво може да доведе до подобно поведение.

„В тази възраст настъпват основни психологически кризи при развитието на младежите. Едната е кризата на авторитетите.

Това вече не са учителите и родителите, а бунтарите. Паралелно с това върви и кризата на приоритетите, които вече не включват училището.

Тези протестни прояви целят да се демонстрира сила. Третата криза е на сексуалността.

За нея се говори много малко. В тази възраст момчетата започват да се възприемат като момчета, а момичетата като момичета.

Нормално е, когато има различни от тях да се прояви нетърпимост. Нормално е 14-годишно момче да прояви такава агресия. Това няма да е нормално за 40-годишен мъж.”, коментира специалистът.

Кой тормози децата ни в училище

Родители от врачански район спират пожелание децата си от училище заради системен тормоз от по-голям ученик в учебното заведение. Момче от 7-ми клас принуждавал със сила нов ученик да пуши трева.

Твърди се, че седмокласникът е гонел други деца с хладно оръжие.

Веска Маринова скоро се прибрала от Германия и записала сина си в училището, намиращо се в съседното село Баница. В края на миналата седмица момчето обаче отказало да посещава учебни занятия. Твърдяло, че е станало жертва на агресия от страна на по-голям ученик от същото училище

„Когато той се прибра, каза, че няма да отиде на училище, защото го е страх от момче, което го е гонило, за да го намушка с нож. Същото момче го е хванало и принуждавало да пуши трева.

Учителка, случайно преминаваща, е успяла да окаже съдействие.”, обясни жената, която е майка на потърпевшия ученик, Веска Маринова.