„Недопустимо е да се говори по такъв начин на високо ниво. И без това доверието в институциите се срива.

Отиваме към масови оспорвания на изборите и ще заприличаме на САЩ.”. Така проф. Михаил Константинов, който заема и поста председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване”, коментира думите на Румен Радев след като за пореден път държавният глава обвини управляващите, че се опитват да си осигурят служебна победа на предстоящите избори.

Причина за разгорещените дебати

Във вторник президентът наложи вето на част от текстовете в Изборния кодекс. Според държавния глава гласуването и с машини, и с хартия ще опорочи вота.

„Доверието в изборния процес у нас става все по-ниско. Това е по-големият проблем, а не промените в Изборния кодекс.

Той се нуждае от цялостна ревизия, но това не бива да става преди избори. В случая с двойното хартиено и машинно гласуване създаваме затруднения на секционните избирателни комисии.

Вероятно, ако ветото бъде преодоляно, ще имаме избори, които ще отбележат рекорд за технически грешки и недействителни бюлетини", заяви категорично пред медиите Цветозар Томов, социолог и бивш говорител на ЦИК.

„Във всяка секционна избирателна комисия има представители на всички политически сили. Има комисии, в които има двама представители на БСП.

Когато най-голямата опозиционна сила, заяви, че ще има измами, то тя казва, че нейните хора ще участват в тях. Заради партийното представителство нямаме трайна изборна администрация и се назначават хора без опит.

Някои от тях не са били дори и на инструктаж, та за какъв опит можем да говорим? Правим доста неща, за да сринем системата и е чудо как тя още работи. В цяла Европа, с изключение на Брюксел, се гласува хартийно. ГЕРБ попадна в капан и още не може да излезе.”, заяви Михаил Константинов.

По думите на Цветозар Томов има реални рискове за фалшифициране и при машинно, и при хартиено гласуване.

„С технология не можем да изкореним всички пороци на изборния процес в България.", поясни още той по темата.

Ще прави ли президентът партия

Президентът на България Румен Радев няма намерение да прави собствена партия, но би подкрепил всяко демократично гражданско сдружение или движение, което няма тяснопартийни интереси.

Това каза президентът ни по време на честванията по повод празника на Карнобат.

„Все повече граждани и организации припознават президента като важен фактор за реалната промяна в страната.”, заяви Румен Радев.

„Все повече партии, организации и сдружения изразяват подкрепа в позициите на президента. Подкрепям всяка организация, партия, движение, чийто приоритет е българският народ, а не тяснопарнийният интерес.”, добави президентът.